De hooligans van de Tweede Kamer

Op de laatste avond van de Algemene Beschouwingen vertelde een Kamerlid me over de alcoholcontrole die hij net op de Lange Vijverberg had meegemaakt. Wilt u even blazen, vroeg de dienstdoende agent beleefd. Agressief stapte de automobilist uit: ‘Doe eens normaal, man!’ Het is een scène die zich in Nederland voortaan wel vaker zal afspelen. In de wandelgangen worden al grappen gemaakt over Mark Rutte, die naast zijn drukke bezigheden als premier gastdocent is aan het Haagse Johan de Witt College. Wat de scholieren zullen zeggen als hij de orde in de klas wil handhaven? ‘Doe eens normaal, man!’

De gevestigde orde bevindt zich in crisis. Sinds de opkomst van populistische partijen als LPF en PVV doen Kamerdebatten sterk denken aan het schilderij van Weissenbruch Vismarkt te Den Haag. Tijdens de formatie van 2010 schoven Rutte, Verhagen en Wilders vertegenwoordigers van het An-cien Régime zoals de informateurs Lubbers en Tjeenk Willink ruw terzijde. Er moest en zou een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV worden gevormd. (Debatten doen nu sterk denken aan het schilderij van Weissenbruch ‘Vismarkt te Den Haag’ -VN)

Ja, hoe gaan de dames en heren van politiek Den Haag weer wat orde op zaken stellen in dat clubhuis van hun? Kamerverbod?
Want hoe kun je met zulke volksvertegenwoordigers nog mensen ter verantwoording roepen? Als het antwoord in de Tweede Kamer van een *kuch* geachte afgevaardigde op kritiek als volgt is: “Jullie kunnen allemaal de boom in!” of ,”Doe normaal man!”

2 gedachten over “De hooligans van de Tweede Kamer”

Reacties zijn gesloten.