De heerlijke nieuwe oude wereld van een PvdA-poseur

Adri Duivesteijn, die vorig jaar dan toch maar niet Bruin II opblies omdat – eh – nou ja, omdat – laat blijken dat hij graag terug wil naar de toekomst:

Eerst werden in 1994 de woningcorporaties onafhankelijk van de centrale overheid en nu is de tijd rijp om ze aan de samenleving te geven. De vereniging is daarvoor een goede rechtsvorm voor de corporatie. Maar waarom zouden wij parallel daaraan in Nederland niet een coöperatiesector opzetten?

Woningbouwverenigingen, woningbouwcoöperaties, je moet er maar op komen, nietwaar.
Voor een PvdA-poseur gaat een nieuwe wereld open.

9 gedachten over “De heerlijke nieuwe oude wereld van een PvdA-poseur”

 1. Nol, op de plek waar jij veel stappen hebt gezet, is woningbouwvereniging Soweto actief. Google ze maar eens. Een nieuwerwets en klein collectief, dat pand voor pand probeert goedkope huisvesting te realiseren. Ik ben lid geworden.
  Soweto is vast niet de enige. Het begint weer, alleen hebben huurders die omhoog zitten hier a la minute weinig aan; die initiatieven zijn pietepeuterig, vergeleken met de grote woningbouwcorporaties.

 2. Beter laat dan nooit. Wat de motieven van Duivesteijn ook mogen zijn, het is goed dat hij nadenkt over alternatieven voor de huidige commerciële woningcorporaties.

 3. veel woningbouwcorporaties zyn opgebouwd mwt kwartjes en dubbeltjes van arbeiders die het niet breed hadden.
  Sociale woningbouw mag nooit een winst voertuig worden.

  Samenwerkenden jongemensen die in verenigingsvorm of COOperaties tegen kostprys van de gemeenten geld krygen en zo zonder de bonusmanagers hun huisdromen verwezenlyken.

 4. Ah bedankt Boze Heks. Een van de kleine tegendraadse initiatieven – we doen gewoon de negentiende eeuw over, ook met ziektekostenverzekering (Anno12) enzovoort. Doen “zij” tenslotte ook.

 5. @Arnold, goed van je dat je dit interview van Duivestein ter sprake brengt omdat er een heldere visie over de woningcorporaties uitgesproken is. Iedereen zou het moeten lezen wegens de verstandige voorstellen en analyse.

  “‘Het systeem is footloose. Het is van niemand meer, behalve dan van het old boys-netwerk dat het conglomeraat runt. ”

  Blok en VVD willen marktwerking omdat het voor de belanghebbenden klinkende munten zal opleveren. Feuk de huurders, dus.

  ” Dan zullen vooral de wetten van de markt gaan domineren en blijven de laagste inkomens in een afhankelijkheidsrelatie, opgesloten in een woningstelsel dat alleen met veel huurtoeslag in stand kan worden gehouden. Dat moet je met elkaar niet willen.’

  Glashelder.

 6. Joke, nexus, de man doet alsof hij nieuwe inzichten presenteert, alsof het niet mede zijn partij is die de oude woningbouwverenigingen en -coöperaties in speculantenclubs heeft omgetoverd en presto; de huurders zijn de dupe. Maar ja, bij de PvdA kennen ze de geschiedenis van waar zij uit voortkomen inderdaad niet.

  Het “poseur” dankt hij aan zijn show in de Eerste Kamer over die verhuurdersbelasting waarvan iedereen weet dat de huurders die betalen.

 7. Vermoedelijk hebben diverse champagnesocialisten inmiddels hun buit als woningcorporatiebestuurder al binnen maar begint het systeem vastte lopen.
  Inderdaad verlochenent de PVDA al hun roots gedurende meer dan 20 jaar.

  Minder commercie en minder staat, minder betuttelingen en overbodige regeltjes.

Reacties zijn gesloten.