De grenzeloze hypocrisie van het Britse regime ten aanzien van Jemen

Twee keer per jaar houdt de BBC een soort Open-het-dorp-avond met veel larmoyante verhalen over zielige mensen (kinderen bij voorkeur) in “eigen land” en in Afrika. Want in Afrika lijdt men honger en daar moet je grappige programma’s voor maken, dan geven de mensen.
En “de mensen” zijn niet slecht. Ze geven. Tussen de vaak volstrekt onbegrijpelijke sketches door – er zijn ook altijd grootgemaakte derderangsartiesten die speciaal voor het goede doel een comeback maken, ook tenenkrullend – wordt Jemen genoemd als land waar 75% van de bevolking ondervoed is. Er moet hulp geboden worden!

Hier een kort overzichtelijk stuk over de hypocrisie van “hulpverlening” van regeringswege door het Verenigd Koninkrijk. Ongeveer de helft van Jemen is een Britse kolonie geweest, overigens (hoe weinig verrassend eigenlijk; de Britten zijn er wel uit verjaagd in feite, dus dat de heersende klasse op wraak zint hoeft ook geen verbazing te wekken). Dus heeft het regime zich in de burgeroorlog die twee jaar geleden uitbrak gemengd. Zo heeft het VK de afgelopen twee jaar 3,3 miljard pond aan wapens geleverd aan Saoedi-Arabië, dat dagelijks Jemen bombardeert en er met een leger huishoudt. Hier staat 371,5 miljoen pond aan “hulp” tegenover.
En de goedhartige kijk(st)ers van Red Nose Day mogen ook een duit in het zakje doen voor het voeden van de door hun regiem uitgehongerde mensen. It looks like Biafra all over again. Or Bangla Desh.

Lynn Maalouf, plaatsvervangend onderzoeksdirecteur van Amnesty in Beiroet heeft in een verklaring gezegd:

In de twee jaar van het conflict zijn drie miljoen mensen gedwongen hun huis te ontvluchten, de levens van duizenden burgers zijn verwoest en Jemen staat erdoor voor een humanitaire ramp die meer dan achttien miljoen mensen afhankelijk maakt van hulp. Maar ondanks de miljoenen aan hulp die aan het land worden toegewezen hebben vele staten bijgedragen aan het lijden van het Jemenitische volk door voor miljarden dollars aan wapens te blijven leveren.

Saoedi-Arabië is de grootste afnemer van Britse wapens.