De geldmachine hacken

“Als je geld verbrandt gaat er geen waarde verloren, enkel een aanspraak op waarde.” Zo leidde Brett Scott zijn reis doorheen de verschillende ‘lagen’ van de financiële wereld in. Op maandag 18 mei kwam hij op uitnodiging van FairFin in het Kaaitheater een workshop over divestment campagnes geven en een lezing over zijn boek ‘The heretic’s guide to global finance: hacking the future of money’.

Twee levens geleden was Brett Scott een activist die veel in contact kwam met termen als kapitaalstromen, maar zich daar niet zoveel bij kon voorstellen en vervolgens besloot te infiltreren. Zo gezegd, zo gedaan. Hij werd een derivatenhandelaar bij een investeringsfonds in Londen. Na enkele jaren stapte hij er terug uit om zijn ervaring te gebruiken om activisten die op een of andere manier met de financiële sector in aanraking komen te ondersteunen.

Door deze ervaring vertrekt hij van het punt dat we al te vaak een zeer abstract beeld van de financiële wereld hanteren. We moeten verder kijken dan het beeld van de almachtige bankier die van zijn twaalf schermen cokesnuivend richting zijn jacht rijdt en terug. De financiële wereld heeft macht, maar langs de andere kant is het in zijn ogen een imperfect systeem waardoor er verschillende mogelijkheden zijn om er als samenleving ons voordeel ui te halen.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be