De gedachten zijn vrij – Pete Seeger ruste in vrede

En toen was de onsterfelijke alsnog overleden. Hij is nog langsgeweest om op te treden bij Occupy Wall Street. Er kunnen bloemen bij zijn uitvaart.

Where have all the flowers gone?
De maestro zelf met een lied in Nederland waarschijnlijk het meest bekend van Marlene Dietrich of de Searchers.


Turn, turn, turn
Hoewel de tekst uit het boek Prediker komt – behalve het zinnetje “I swear it’s not too late” – kan Seeger als componist niet over het hoofd gezien worden. The Limeliters, met daarin Jim (Roger) McGuinn hebben het als eersten op de plaat gezet en het is waarschijnlijk het meest bekend van de Byrds waar McGuinn later in zat.


Little boxes, dan eens niet door hemzelf geschreven maar door Malvina Reynolds, maar Pete heeft het als eerste op plaat gezet.


Guantanamera, gedicht van José Marti. Het Spaanstalige origineel is van Joseito Fernández, 1927. De eerste Engelstalige interpretatie op de plaat is van Pete Seeger.


If I had a hammer, oorspronkelijk van de Almanac Singers waar Seeger deel van uitmaakte.

De versie van Die Gedanken sind frei, waarover collega Dr. Doowop mij meermalen opgebeld heeft of ik die had.

Dat wel, maar inmiddels is een muisklik genoeg…


De zachte krachten zullen winnen in het eind’.

Voor wie er niet genoeg van kan krijgen en waarom zou je ook niet:

Compleet album Songs of hope and struggle (veel zoniet alles van bovenstaande inbegrepen)

5 gedachten over “De gedachten zijn vrij – Pete Seeger ruste in vrede”

  1. Zijn versie van “which side are you on ” zou een ideaal kampvuurlied zijn om te zingen bij een vuur waar sociaal – democraten en andere verraders boven geroosterd worden …

  2. Beankt voor de links. Ik zal me vanavond niet vervelen. Ik heb hier nog (maar) twee LP’s van Pete Seeger liggen: uit 1965 ‘Songs of the USA’, en met onbekend jaartal ‘God Bless the Grass’. Ik schat 1978, daarop is Seeger nogal heavy op de Eco toer, maar er staan ook enkele schitterende instrumental banjo stukken op zoals: ‘The girl I left behind’ en ‘Coal River Creek’.

    Als overtuigd multiculturalist wist Seeger ook met zijn Spaans-talige songs zijn boodschap uit te dragen.

    Ik heb hier ook nog 7 LP’s van Joan Baez liggen, verder Tom Paxton, Cisco Houston, Woody G, Leadbelly, zo liet ik mijzelf in de jaren 60 indoctineren (ipv naar Beatles of Stones te luisteren). Het is dan ook nooit meer goed gekomen met mij.

  3. Als ik het lied “Where have all the flowers gone/Sag mir wo die Blumen sind” hoor, word ik altijd kwaad op de oorlogsvoerders. Het is zo intens triest om te horen.

Reacties zijn gesloten.