Een programma met anderhalf miljoen kijkers nodigt mensen zonder enige kennis van zake uit om te praten over ingewikkelde onderwerpen. Een voorspelbare ramp.
Het leek De Wereld Draait Door leuk om het eens een avondje over “politieke correctheid” hebben, en dan vooral over de angst voor stigmatisering van minderheden, een kracht die een schadelijke werking zou hebben op de journalistiek. Yoeri Albrecht had namelijk een tweet losgelaten die welgeteld 28 retweets en 8 likes had. De uitzending is hier te bekijken.
Nu valt er heel veel te zeggen over het idee dat Nederlandse media niets durven zeggen over vluchtelingen, migranten of etnische of culturele achtergrond van (vermeende) criminelen. Die bewering lijkt mij op het eerste gezicht klinkklare onzin: ik kan geen krant openslaan zonder iets daarover te lezen, en het Nederlandstalige internet lijkt voor de helft uit gedachteloos gebral over vluchtelingen en moslims te bestaan, afgewisseld met woordgrapjes van bedenkelijk niveau en de nodige bedreigingen waar Twitter en Facebook om onbekende redenen niets aan doen. Maar DWDD heeft ongetwijfeld de sociale connecties om een aantal experts te vragen die mij mogelijk op andere gedachten kunnen brengen. De Wereld Draait Door is namelijk een programma dat meer dan 1,5 miljoen kijkers per dag haalt. Als je zo’n groot publiek hebt, dan vraag je toch mensen die het onderwerp beheersen, de feiten goed in een context kunnen plaatsen en geen elementaire fouten maken?
DWDD besloot anders. Zij vonden dat bovengenoemde Albrecht, wiens expertise bestaat uit het runnen van debatcentrum De Balie, en Sywert van Lienden, die zijn bekendheid dankt aan publiekelijk politiek commentaar leveren, over voldoende inhoudelijke kennis beschikken om dit gevoelige onderwerp eens goed te analyseren. Dit zijn vast heel interessant mensen, maar waarom zij meer zouden weten over de censurerende werking van politieke correctheid in de media dan de eerste de beste persoon die Matthijs van Nieuwkerk in de Albert Heijn tegenkomt is mij volledig onduidelijk — iets waar Van Lienden het overigens mee eens lijkt te zijn.
Voor de volledigheid zat journaliste Fidan Ekiz ook aan tafel als gast voor de avond. Het lijkt mij dat zij de meeste inhoudelijke kennis over dit onderwerp heeft, maar zij kreeg amper de ruimte om te spreken.