2015 was het jaar waarin de EU een aantal drastische veranderingen onderging. Sommigen zullen dit betwisten en zeggen dat in 2015 gewoon de maskers afvielen. Hoe dan ook: in 2015 hield de EU op te bestaan als Groot Verhaal.
We vieren dit jaar de vijfhonderdste verjaardag van Thomas Mores Utopia. De EU was beslist een utopisch project. Er zou – er moést – op het Oude Continent een nieuwe samenleving ontstaan: rond een stevig economisch skelet zouden een reeks unieke Europese waarden een nieuwe vorm van democratische welvaartstaat scheppen waarin vrede, vrijheid, inspraak, gelijkheid en solidariteit de kernwaarden waren. Lidstaten waren (in principe althans) elkaars gelijken, beslissingen zouden middels consensus genomen worden, en die consensus zou een duidelijke ideologische richting hebben: een democratisch kapitalisme waarin mondiale economische macht, welvaartsverdeling en maximalisering van de persoonlijke vrijheid als volwaardig burger centraal stonden.
Die ideologie is de kern geworden van de zelfverbeelding van de EU; sommige EU-fans geloven er nog in. En in 2012 ontving de EU de Nobelprijs voor de Vrede omwille van het Groot Verhaal. Het is een buitengewoon krachtige ideologie gebleken die miljoenen (zowel in de oude als de nieuwe lidstaten) heeft doen geloven in het project, of minstens in het potentieel ervan. Lidmaatschap van de EU zou alles beter maken.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be
Pingback: Januari 2016. Wat een rotmaand! | Krapuul