De duistere achterkant van de Ierse heropstanding

Volg toch het Ierse voorbeeld. De Grieken kregen het de voorbije maanden vaak te horen. Die oproep zal alleen maar luider klinken, nu de Ierse economie dit jaar opnieuw met meer dan 4 procent zal groeien. Alleen verhullen die groeicijfers enkele duistere kantjes van het Ierse mirakel.

Ierland heeft een paar jaar voorsprong op Griekenland, toch wat de besparingen betreft. Ierland begon al met forse besparingen in 2008, bijna drie jaar voor de troika neerstreek in Dublin. Het was dus niet de troika die de inleveringen oplegde.

De ECB, de Europese Commissie en het IMF moesten uiteindelijk toch nog te hulp schieten omdat Ierland in de besparingsspiraal was terechtgekomen. Er werd hard gesnoeid, maar doordat de economie daardoor nog harder kromp, groeide de schuldgraad. De besparingsmaatregelen en belastingsverhogingen liepen op tot 15 procent van het BNP.

Nu lijkt de Ierse economie het ergste achter de rug te hebben. Vorig jaar werd een groei van meer dan 4 procent opgetekend en ook dit jaar zal dat cijfer wellicht met gemak gehaald worden.

De Irish Fiscal Advisory Council schatte onlangs dat ongeveer de helft van de groei statistische fictie is.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be