De dode zone in de Golf van Mexico dankzij gedode kippen, runderen enz.

Een gebied ter grootte van 23000 km2 [half Nederland] in de Golf van Mexico bevat te weinig zuurstof om nog leven mogelijk te maken. Een rapport van Mighty Earth stelt de formidabele dodedierenverwerkingsindustrie Tyson aansprakelijk voor deze zuurstofloze zone, die massale spectaculaire vissterfte veroorzaakt. Het niet zo zichtbare zeeleven zal het er niet beter vanaf doen, al zijn grote vissen meer afhankelijk van ruime zuurstofaanvoer.

Een dode zone ontstaat door afvalwater en voedingsstoffen van de landbouw die via beken en rivieren uiteindelijk in de oceanen terechtkomen. Dat leidt tot een explosieve groei van het aantal algen. Als die sterven, zakken ze naar de bodem waar ze microben doen ontstaan. Die breken het organische materiaal af en gebruiken zo de zuurstof op. Vissen en andere dieren die niet vluchten, sterven.

De schadelijke algenbloei wordt volgens Mighty nog vergroot door de giftige stoffen uit (kunst)mest, afkomstig van vleesbedrijven. Dat is overigens niet enkel aan het gebeuren in de Golf van Mexico, maar ook in de Grote Meren op de grens van de VS en Canada en Chesapeake Bay in het oosten van de VS.

Verder lezen bij De Morgen.