De dag dat ik merkte dat ik progressief ben

“Dit is het Nederland dat wij moeten behouden, bewaren en verdedigen.” Han van der Horst, de popi-historicus van Nederland zal het toch zonder enige ironie rondzenden via twitter.

We leven in tijden van omwenteling van alles wat vaststaand, verworven en bereikt leek te zijn. Je bent conservatief in Nederland volgens de spraakmakende gemeente in de Media als je pensioen, AOW, bijstand, zorg voor ouderen en zwakken wilt behouden. Het is progressief om dit te bestrijden.

Zo begreep ik ook dat het een progressieve verworvenheid is dat er een politieboot en een “defensie”-boot meevoer op wat natuurlijk Canal Parade moet heten in Amsterdam want het moest wel toeristen aanlokken. De homo-emancipatie eindigt bij een knuppel- of schietpartij door geüniformeerde homo’s die knus getrouwd zijn met een andere homo. Dat is progressief. Het is conservatief te denken dat homo-emancipatie misschien iets met burgerschrik in het algemeen te maken heeft – ik ben hier gisteren niet op ingegaan verder.

(met dank aan commentaargever Steve)

Maar in dagen van Umwälzung aller Werte is het nu dus conservatief, want immers het behouden en verdedigen waard, om in je blote reet over straat te lopen. Kijk, nu hebben we het ergens over. Ik heb er nooit veel om gegeven, het etiket “progressief”. Ik ga ook niet het verbieden van zo over straat lopen bepleiten. Als anarchist heb ik weinig op met verbieden. Ik zou willen dat men dit niet in het openbaar WIL doen, een geestelijke omwenteling doorgemaakt zou hebben zeg maar. Niet de behoefte hebben zich tot spektakel te maken. Knuffelbaar willen zijn voor een openbare opinie die pal staat tegen hen die dit minder waarderen. “Had je er wat tegen?” “Nee, ik zou willen dat u er zelf wat tegen had.”

De augustuszondagmiddag waarop ik er achter kom dat het progressief is niet toe te juichen dat luitjes in hun blote achterwerk over straat lopen.
Dan ben ik toch maar progressief plotseling.

6 gedachten over “De dag dat ik merkte dat ik progressief ben”

 1. Dit is sarcasme of klinkklare onzin. Dezelfde onzin die Mark Rutte wilde verkopen aan Emile Roemer, die wijselijk niet inging op “Meneer Roemer, u bent conservatief, want u wilt geen verandering.”

  De arbeiders die heel erg lang geleden vochten voor een 40 urige werkweek, stemrecht en nog heel veel andere zaken we nu “sociale voorzieningen” noemen, die waren progressief. En dat woordje staat dus gelijk aan “links” of “sociaal”. Als al die verworvenheden er dan eindelijk ZIJN, wil dat niet zeggen dat je plotseling progressief bent als je die dingen allemaal weer af gaat schaffen.

  En dat is nou net het verschil tussen sociaal en liberaal. Een liberaal vindt dat de regering er NIET voor moet zorgen dat gewone mensen worden beschermd tegen het graai en uitbuitgedrag van de bazen. Dat was TOEN conservatief, en dat is het nog steeds.
  isditvrijheid.nl

 2. Progressief is een vage term gebruikt door mensen die links en rechts achterhaalde begrippen vinden. Het duidt op verandering, maar verandering kan achteraf ook achteruitgang blijken te zijn.

  Overigens heb ik liever niet dat luitjes in hun blote reet over straat lopen. Ik vind het weinig hygiënisch. Ga ik bvb op een bankje zitten waar even tevoren een blote kont op heeft gezeten.

 3. vechten voor rechten in een tyd dat je als arbeider 12 uur aan de draaibank stond voor een hongerloon was progressief in die tyd die inmiddels 50 jaar geleden is.

  zwaar overbetaalde vakbonds en party boboos die die onzalige tyd als een mythologie blyven aanhalen zyn uiteraard erg CONSERVATIEF.

  de enige pvda er die dit snapt schynt Vermeend te zyn.

  In de stromende regen gaan staan als een engels/duitse miljardairsfamalie voorby rydt en dan met je oranje vlaggetje zwaaien is m.i. NIET links of progressief te noemen.

  maar er gaan in de komende jaren met automatisering en vrye arbeidsmarkt vele dingen veranderen, daar om is het lezen van bv. anarchastische literatuur uit 1840 waarin voorspeldt wordt dat de kapitalistische productie wyze automatisch leidt tot een crisis elke 50/60 jaar toch wel interesant.

 4. “Overigens heb ik liever niet dat luitjes in hun blote reet over straat lopen.”

  Dat doet men normaliter dus ook niet.

  Los daarvan, is het, volgens mij, zelfs bij wet verboden. Naaktloperij doet men op het naaktstrand/ naturistencamping of wat ook. Enkel op de daarvoor aangewezen plekken.

  Dr.bibber wees al op een sauna, maar ook in het zwembad wil men nog wel eens in een string-achtig kledingstuk lopen; men gaat ook daar wel eens naar het toilet om te poepen en vervolgens op een bankje zitten om te zonnen of een ijsje te eten.

Reacties zijn gesloten.