De carrière van Geert Wilders

Terzijde om te beginnen: dit is het zevenduizendste stuk op Krapuul. Wij gaan door, dank u.

Ergens in Nederland zit er een haatpruik te verzinnen hoe hij zijn carrière kan voortzetten door zijn financiers uit Israël en de VS tevreden te houden. En het vervelende is dat die haatpruik in onze Tweede Kamer zit met vierentwintig in hun carrière gefrustreerde, of anderszins emotioneel gestoorde, types als mede-kamerleden, als gevolg van 1,5 miljoen stemgerechtigden die op zijn best één week per jaar níet naar RTL4 kijken en dan hun stemgedrag baseren op drie minuten van een debat op Nederland 2.

Die haatpruik was trouwens ooit een tamelijk brave VVD’er, die na de HAVO onderuitgezakt gevolgd te hebben zowaar een hele cursus sociale verzekeringen had voltooid. Natuurlijk interesseerde die sociale verzekeringen hem geen ene reet, maar ergens moet hij het idee opgepikt hebben dat dit hem een glanzende carrière als ambtenaar in Den Haag zou opleveren.

Dit plan mislukte. Toen werd hij kamerlid voor de VVD, maar ook daar bleef hij gênant laag onderaan de lijst bungelen. Op zeker moment  verdween hij zelfs helemaal uit de kamer, en dat was waarschijnlijk het moment waarop hij besefte zijn eigen niche te moeten creëren. Net zoals Hitler (ja sorry, er schoot me even geen ander voorbeeld te binnen) besloot dat hij het als kunstschilder niet ging redden met het tekenen van ansichtkaarten, besloot Wilders dat die sociale verzekeringen het hem niet gingen worden.

Dus, in navolging van het succces van Fortuyn (die hij aanvankelijk nog veel te extreem vond) maar eens flink tegen Turkije tekeer gaan. En toen de VVD daar geen gevolg aan wou geven de zetel die hij via de VVD gekregen had, en beslist niet op eigen mérites, gebruiken voor eigen voordeel.

En toen, nauwgezet de peilingen en twitter volgend, maar eens flink tekeer gaan tegen die moslims, over wie hij enkele jaren geleden nog zulke genuanceerde gedachten had. Daar zat immers de electorale winst ten opzichte van partijen die althans nog een schijn van fatsoen op trachtten te houden.

Over twintig jaar zal Geert Wilders nog eens in een praatprogramma verschijnen, mild glimlachend over de perikelen uit die jaren ’10 van de eenentwintigste eeuw. Och och, wat een opwinding toch nietwaar? Je moest die dingen in hun perspectief zien en met de kennis van nu, en wat werd het toch allemaal in een extreme hoek getrokken, en nog maar een kleine tien jaar daarvoor had hij toch ook heel andere dingen gezegd?

Helaas voor Geert Wilders bestaat er internet. Dingen die men ooit zei verdwijnen niet meer. En daar zal hij tezijnertijd, als men huiverend aan de jaren ’10 van de eenentwintigste eeuw terugdenkt, niet aan kunnen ontkomen.

10 gedachten over “De carrière van Geert Wilders”

 1. Inderdaad Wilderianisme en Rechts extremisme zijn het huidige visitekaartje van Nederland geworden.
  (Zolang maar we klinkende muntjes ermee binnenhalen, doet het niet toe, hé? – op z’n VVD-ers).

 2. Helaas voor Geert Wilders bestaat er internet. Dingen die men ooit zei verdwijnen niet meer.

  Dat lijkt me lichtelijk overdreven. In theorie heb je geen ongelijk, maar in theorie verdwenen de dingen ook vóór het internet nooit echt. De praktijk echter ligt anders. Als bijvoorbeeld krapuul.nl er bijvoorbeeld in 2017 onverhoopt mee ophoudt, wacht een “historicus” voor veel feiten van (hier en) nu slechts een “server error”…

 3. @2; Wilders is helaas voor ons op dit moment, maar tevens helaas voor hem op een later moment, een stuk bekender dan Krapuul, en zijn uitspraken zijn vele malen doorgekopieerd.
  Ik kan op internet informatie vinden over een oudoom van mij die reeds in 1958 overleden is en ooit enige bekendheid met zijn activiteiten verwierf.

 4. Nee, dat is onbetwist. Maar de selectie van wat er op het internet blijft en wat wegvalt, is er een waar we geen controle over hebben. Dat was eerder mijn punt.
  😉

  En daar komt bij: als Wilders in 2013 iets buitengewoon bijzonders doet (“Autobahnen”? – ik kan even niets beters verzinnen), vergeeft men hem eerdere transgressies helaas maar al te snel als jeugdzonden, maar dat terzijde

 5. Wilders spreekt zich zelf constant tegen, ook met de AOW leeftijd verhoging van 65 naar 67. Na de verkiezingen was het gelijk geen breekpunt meer. Dit kon volgens hem wel gecompenseerd worden met 66 jaar. Ik ben ook verbaasd, dat de mensen die het het zwaarst hebben toch op hem stemmen.
  Straks komt hij weer met een one-liner een makkelijk inkoppertje. WAAROM MOETEN MENSEN TOT HUN 67 DOORWERKEN ALS JE AL HET GELD NAAR GRIEKENLAND STUURT. Weer stemmen gewonnen en het geld gaat gewoon weer naar griekenland.

  Ik ben niet links of rechts ik kijk gewoon tv en zie het op het internet!

 6. Het ziet er nu (gezien het artikel vandaag in NRC) vooral uit alsof Geert Wilders het onderwerp Griekenland gebruikt om nog eens een nieuwe golf van populariteit te verwerven en op een eigen moment de stekker uit gedoogsteun te trekken. En dan gaat hij op voor het premierschap.

  Opvallend is dat ook bij het onderwerp Griekenland de holle retoriek, bewijs door deskundigen, straffe tweedelingen en lekker dreigen weer op identieke wijze uit de kast wordt gehaald als in eerdere betogen over andere onderwerpen.

  Zo te zien wordt Griekenland zijn opmaat om electoraal voor de dood of de gladiolen te gaan. Zie ook: http://verbazingovernederland.blogspot.com/2011/06/wilders-griekenland-brengt-hem-de-dood.html

 7. Al met al nog steeds geen goed antwoord gevonden om Wilders af te stoppen.
  Vandaag weer 2 zetels erbij in de peilingen, PVDA 3 minder.
  Het klimaat is helemaal rijp voor de perfecte Wilders storm.

 8. mijn advies voor Wilders is om meer aan fondsenwerving te doen in Oost Europa

  iedere week op de wodka bij een of andere oligarch met meer roebels dan wijsheid

  en vliegen met lokale maatschappijen, Russische roulette met oude Antonovs 🙂

 9. jvdheuvel Schreef:

  Wat is dat nou zo’n perfecte Wilders storm? Dat jij midden in de nacht het internet op durft?

  Sturm und Drang des neue Sturmtruppers ,

Reacties zijn gesloten.