De boodschap van Jesse Hughes (EODM)

Aangezien ik niet direct een death metal-fan ben kom ik nu pas achter het laatste nieuws omtrent The Eagles of Death Metal. (EODM). Twee Franse festivals hebben een optreden van EODM geannuleerd wegens uitspraken van frontman Jesse Hughes.

Complottheorie

Na de aanslagen in de Parijse club Bataclan tijdens een optreden van EODM lijkt er enigszins een band te bestaan tussen Frankrijk en deze band. Dus het is een opmerkelijke annulering. De festivalorganisatoren vinden echter uitspraken van Hughes niet door de beugel kunnen. Eerder al suggereerde Hughes tijdens een interview bij Foxnieuws dat er de beveiliging bij Bataclan mogelijk betrokken was bij de aanslagen.

Hij geeft ook blijk van anti-islamitische opvattingen. Voor de opmerkingen over de beveiliging heeft Hughes (waarschijnlijk aangespoord door zijn management) zijn excuses aangeboden. Zijn vreemde uitspraken worden toegeschreven aan het feit dat hij een trauma heeft opgelopen als gevolg van de aanslagen. Dat zou natuurlijk heel goed kunnen. Toch vindt Jesse zelf dat hij beter is voorbereid op wapengeweld dan de aanwezige fans tijdens de aanslagen.

Voor wapens

Volgens Hughes reageerden de Bataclan bezoekers helemaal verkeerd op de beschietingen, want ze waren te bang om zichzelf in veiligheid te brengen. Eigenlijk gaven ze zich over aan de dood. Over zichzelf zegt Hughes dat hij beter op iets dergelijks kon reageren want hij heeft ervaring met wapens en hij is opgevoed om zijn eigen problemen op te lossen. Na zijn relaas (in tranen verteld) volgt onmiddellijk de politieke conclusie van Hughes dat het niet eerlijk is dat deze onschuldige mensen nog nooit in hun leven een wapen hebben kunnen zien. Hierdoor waren ze te zwak en hulpeloos. In een ander interview heeft hij daar dan toch weer een andere visie op. Hier is hij zelf de persoon die wacht op de dood.

Als lid van de Amerikaanse NRA laat hij niet na om in interviews,  naar aanleiding van de aanslagen in Parijs, standpunt en argumenten van de Amerikaanse wapenlobby naar voren te brengen.

Anti-islam

Islam is het probleem en politieke correctheid vermoordt ons.

Zo vertolkt Takimagazine het standpunt van Jesse die als priester van de “Universal Life Church”  (iedereen kan hier gratis priester worden) voor wapens, voor Trump en anti-abortus is. Voor het hele tenenkrommend interview klik op de link.

Met een beetje goede wil haal ik er ook wel een complottheorietje of twee uit handelen en uitspraken van priester Hughes.

The reverend Jesse

Tot voor de aanslagen in de Bataclan was ik niet op de hoogte van het bestaan van EODM en Jesse Hughes. Maar uiteraard had hij daarvoor ook al een carrière. Hier acteert hij in een reclamefilmpje van Orange versterkers. Alleen de eerste 50 seconden zijn interessant en spreken boekdelen. Let op de woorden na 0.38 waarin Jesse zich de foto herinnert van Woody Guthrie met zijn gitaar en daarop een sticker. Zie hier wat werkelijk op de gitaar van Woody Guthrie stond.

Voor velen mag deze metalduivel een god zijn, voor anderen misschien een getraumatiseerde man, of een verwarde man verslaafd aan drugs en seks,  deze beschermeling van Josh Hommes. Hij is ook een opportunist die het niet zo nauw neemt met de waarheid. Erger zelfs: iemand die een zeer kwalijke leugen niet schuwt.

De muziek van Guthrie is trouwens ook een stuk beter.