De Big Brother Bus

Trots presenteerde Chris, senior adviseur van de politie Haaglanden, op de website van het AD op 24-12-’13 de ‘high-tech hufterproof-bus tegen oproerkraaiers’. Chris is er helemaal content mee, maar wilde liever niet met zijn volledige naam in de krant, omdat de ‘diplomatieke dienst hier ook onder valt’. Maar ja… in een controlestaat vol technisch vernuft waarin niemand meer anoniem kan blijven…. kan niemand meer anoniem blijven. Ook de bedenker van de Big Brother Bus niet. Tijd voor een koekje van eigen deeg, dus.
Christiaan Franciscus Maria (Chris) Haeren, op 8 mei 1957 in Kerkrade geboren, is de ‘geestelijk vader’ van de video-surveillancewagen die in 360 graden en met maar liefst negentien camera’s opnames maakt van ‘stenengooiende relschoppers’. Tevreden presenteert hij zijn project, waar hij al jaren mee bezig is en dat volgens hem een paar ton heeft gekost. Al in 2004 verscheen Chris Haeren met zijn bus voor het eerst in Focus Haaglanden, een ‘relatiemagazine voor overheid en bedrijfsleven'(1).

bbb
Big Brother Bus

Ook werkte hij in 2011 mee aan een onderzoek over de inzet van flexibel cameratoezicht in Amsterdam waaruit onder andere bleek dat de kosten van één (gehuurde!) camera per maand in Den Haag neerkomen op grofweg €5000. Hoewel zowel de gemeente Utrecht als de gemeente Rotterdam toch wel een beetje bezwaar hadden tegen het ‘juridisch spanningsveld’ van flexibel cameratoezicht, lieten Chris Haeren en Paul Verhoeff (gemeente Den Haag) weten dat ze in Den Haag voldoende ruimte in de wetgeving zagen en geen behoefte hadden aan uitbreiding van de bevoegdheden.

Lees verder bij de bron van dit artikel

1 gedachte over “De Big Brother Bus”

  1. ‘Christiaan Franciscus Maria (Chris) Haeren, op 8 mei 1957 in Kerkrade geboren’ Ik vind dat de deze meneer met zijn NAW-gegevens en een hele grote foto van ‘m op een heel groot billboard moet langs de A73, betaald door mafiosi van Jos Rey en Frans Weekers…

Reacties zijn gesloten.