David Rovics: ‘Mijn muziek is bedoeld als tegenpropaganda’

David Rovics is bekend geworden met nummers als ‘Who would Jesus Bomb?’ en ‘I’m a Better Anarchist Than You’. Dit najaar tourt de Amerikaanse protestzanger en anarchist door Europa. Hella Baan bezocht één van zijn optredens en vroeg hem naar zijn muziek en kijk op de Amerikaanse politiek.

Wat is jouw rol als protestzanger?

Ik vertel verhalen over de gebeurtenissen in de wereld. Via muziek breng ik mensen op nieuwe gedachten en gevoelens. Gezongen woorden hebben een andere impact dan gesproken woorden. Dat wisten muzikanten al. Maar het is nu wetenschappelijk aangetoond dat ze in andere gebieden van de hersenen verwerkt worden.

Dat maakt muziek een krachtig communicatiemiddel. Alle machtige instellingen maken er gebruik van. Zo brainwasht het leger er soldaten mee. Mijn muziek is bedoeld als tegenpropaganda. Ik wil mensen laten denken en ze letterlijk en figuurlijk in beweging brengen. Het is mooi als ze mede daardoor massaal de straat op gaan.

Wat kan muziek bijdragen aan verandering?

Sociale bewegingen voeden allerlei kunstzinnige uitingen, zoals muziek, theater, poëzie en beeldende kunst. Een succesvol Amerikaans voorbeeld is de arbeidersbeweging van begin 20ste eeuw. In die beweging werden muziek en cartoons gebruikt om kennis over te brengen. Ook de burgerrechtenbeweging van de jaren 50 was ontzettend muzikaal. Zelfs een klein beginnetje als Occupy Wall Street trok veel muzikanten aan. Binnen een beweging kan muziek een gevoel van verbondenheid creëren en bepaalde argumenten naar voren schuiven.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: socialisme.nu