Dat havo-examen hoeft u niet af te maken, afmaken doen ze wel in Burundi

Je woont al negen jaar in Nederland, je ouders vermoord in je thuisland, je gaat hier naar school. Je bent slim, rustig en een tikkeltje anoniem. De laatste zeven jaar van de negen die je hier verblijft zit je al in twijfel. ‘Word ik uitgezet of niet?’
En dan je negende jaar, je gaat examen doen. Een dag voor je een na laatste examen krijg je bericht, het is de IND. Dat je je moet melden de volgende dag. Dag havo diploma en al bijna zeker: dag Nederland.

Het mooie instituut dat IND heet. Het enige bewijs dat Nederland nazistische trekken heeft overgenomen van de Duitsers zo’n 70 jaar geleden. Het instituut dat blijkbaar legaal mag moorden. Het wegsturen van mensen naar landen waar al jaren een negatief reisadvies voor staat. Naar landen waarin uitzicht op een toekomst haast utopisch is. En toch, toch blijft de IND moorden. Zo zullen ze straks een 18-jarige jongen terugsturen. Een jongen die Atheneum had kunnen doen, maar wist van het uitzettingsgevaar. Toch Havo doen om met diploma weg te kunnen.

Wat misschien erger is dan het legaal moorden is het feit dat de IND de mens niet als mens wil zien. Het bekijken van een situatie als ware het een schroef uit de bak van de Praxis. Een willekeurige plank van de houtafdeling. Waar zijn de menselijke waarden gebleven? We waren toch beschaafd hierin Nederland? Toch!?
Ja, hoor ik u denken. Is dat zo? Hoe verklaart u dan het feit dat een 18-jarige jongen dankzij het IND niet normaal de examens van het Eerste Tijdvak heeft kunnen maken? Dat ze hem al negen jaar in spanning laten zitten terwijl hij grootste plannen heeft. Hoe kan je iemand zo laag behandelen. Ik zal niet nog een vergelijking maken naar het verleden.

Het land Burundi staat op een lijst van de VN lager dan: Iran, Soedan, Libië, Afghanistan en zelfs de Palestijnse gebieden. Uitzicht op een goede toekomst is daar onmogelijk, deels door geweld deels door de sociaaleconomische positie van het land zelf. Daarnaast een continue terreurdreiging vanuit Soedan. En het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft een categorie 4 (uit 6), dat wil zeggen: hoef je er niet naar toe, ga dan niet. Lijkt me vrij duidelijk dat je daar niet zomaar iemand naar toe kan sturen.

Waar is het mis gegaan hier in Nederland? Bij het verkeerd aanpakken van het immigratiebeleid? Of bij het plaatsen van de laatste NSB’ers in de organisatie van de IND? We moeten maar eens een vuist maken als beschaafd land. Kunnen wij onze bewindslieden uit het kabinet nog vertrouwen als zij willens en wetens mensen wegsturen naar onveilige landen? Dit kabinet heeft meer bloed aan de handen dan alle vorige kabinetten.

———- Nota bene ————-
Natuurlijk is uitzetten in sommige gevallen onvermijdelijk, dat neemt niet weg dat we beschaafd moeten blijven. Het ervoor zorgen dat iemand niet normaal zijn examens kan afronden is onbeschoft. Dat is helder.

 

3 gedachten over “Dat havo-examen hoeft u niet af te maken, afmaken doen ze wel in Burundi”

  1. Je–Nota bene— , kun je dat nader duiden?

    Wie, wanneer, en waarom bijvoorbeeld?

  2. @ LeRoiDanse:

    Ik ga geen naam noemen (dit op verzoek van persoon zelf). Wanneer de uitzetting plaats zal vinden is altijd onbekend, redenen van uitzetting is ook onbekend. Wel weten wij dat hij hier negen jaar in Nederland verblijft, een Havo diploma heeft en in land van herkomst een land vindt die allebei zijn ouders heeft laten vermoorden. Indien uitzetting onvermijdelijk is vind ik dat de IND haar excuses moet maken vanwege het niet fatsoenlijk laten afmaken van het examen in het Eerst Tijdvak. *mompelt iets over inhumaan*

Reacties zijn gesloten.