Het dagelijkse mediabraaksel van Nederland

100_1582
Mattie & Wietze, kijk ze aan. Elke ochtend, op 100,7 FM* op Qmusic. Vaag ooit van gehoord, ik heb begrepen dat zij begonnen zijn onder de naam Wonderful Radio London, een soort nostalgietrip naar bloemetjes-in-je-haar-tijden, een collega heeft er ooit bij gesolliciteerd maar werd niet aangenomen – ze waren toen nog New Age…

In het medialandschap van nu in Nederland moet je er vooral idioot uitzien op de radio. Alsof het wat uitmaakt, men ziet je niet (ja, tenzij men er via televisie of interwebs alsnog een soort televisie van maakt, maar waarom zou men?).
Deze even slechtgeschoren als slechtgeklede en slechtgeknipte jongeheren, die hun mond niet kunnen dichthouden nodigen mij uit – tot wat? tot luisteren? Elke ochtend? Waarnaar? Het wordt niet duidelijk uit de advertentie, die toch manshoog is en ruimte genoeg biedt voor nadere uitleg. De namen Mattie en Wietze moeten mij blijkbaar genoeg zeggen. Nu, dat doen ze niet.

Een aantal jaren terug waren er andere advertenties, van een station dat zich Radio Noordzee noemt – dat ik evenmin ooit vrijwillig zal beluisteren als dit Q – nog zo’n gezwaai met zeezenderromantiek trouwens – waarbij de kreet was; het roer moet om! Iemand met ook al een niet al te intelligent hoofd die – misschien vindt men dat interessant – zijn tong naar buiten liet hangen, en die luistert/luisterde naar de enkele naam Gordon – en toch geen Schot, klaarblijkelijk – moest mij verleiden tot luisteren.

Het is dit soort aanprijzingen van Cultuur in Nederland die mij een zwaar gevoel van vervreemding ten aanzien van dit land bieden. Een zekere Angela Schijf die op de fp van een dagblad een décolleté laat zien dat – houd u vast – verraadt dat zij geen bh aanheeft. Ik weet niet wie Angela Schijf is, ik weet derhalve al helemaal niet waarom zij nieuwswaardig is en nog minder waarom het feit dat zij geen bh aanheeft voor nieuws moet doorgaan. “De eerste liefdesfoto van Sylvie en..” – twee vage figuren. Weet niet over wie het gaat.

Wonderlijk. Een Grote Liefde van mij heeft in een vlaag van overmoed ooit een jurk gekocht met net zo’n décolleté als die Schijf. Ik was zeer enthousiast over haar aankoop want de wereld mag weten hoe mooi je geliefde is. Maar zij was al meteen van haar moed geschrokken en heeft hem nooit zonder t-shirt eronder gedragen. Wel – dat detail zal u bijzonder interesseren – zonder bh, die droeg zij lang niet altijd. Toch heeft zij naar mijn weten nooit de krant gehaald. Ook onze eerste liefdesfoto is nooit gepubliceerd. En bij nader inzien – wat is een liefdesfoto, en is die ooit wel gemaakt van mij [met nog iemand] dan? En waarom, roep ik u uit, heb ik met die liefdesfoto waar ik niets van afweet de krant niet gehaald?

Als ik de titel van deze mopperpartij intik dringt het tot mij door: Mattie en Wietze staan op het punt over te geven, vandaar die uithangende tongen.

*er staat: 100.7 FM, hetgeen uiteraard op onkunde aangaande het verschil tussen frequentie en golflengte berust. Bedoeld wordt ongetwijfeld: 100,7 MHz hetgeen neerkomt op 3m-nog iets (de aanduiding is in onbruik geraakt ten aanzien van de FM-band)

3 gedachten over “Het dagelijkse mediabraaksel van Nederland”

  1. ‘En waarom, roep ik u uit, heb ik met die liefdesfoto waar ik niets van afweet de krant niet gehaald?’

    😀

Reacties zijn gesloten.