Dader Noors bloedbad bewonderaar Wilders

Dit stuk is eerder geplaatst op de website van socialisme.nu

In een bloedstollende geweldsceremonie doodde de Noorse bewonderaar van Geert Wilders Anders Behring Breivik minstens 84 jongeren op een jeugdkamp van de regerende sociaal-democratische Arbeiderspartij. Enkele uren eerder had hij al twee bommen af laten gaan bij Noorse regeringsgebouwen. Hierbij kwamen zeven mensen om het leven.

Door Pepijn Brandon

Zoals te verwachten viel, werd in de uren voor de identiteit van de dader bekend werd druk gespeculeerd over de mogelijkheid van een islamitische terreuraanslag. De respectabele New York Times ging voorop, en noemde de volledig onbekende groepering Ansar al-Jihad al-Alami als eventuele daders. De bron hiervoor was een tweet van de al even onbekende terrorisme-expert Will McCants van de Johns Hopkins Universiteit, die zich op zijn beurt baseerde op een post op een afgesloten forum. De pavlov-reacties van journalisten van over de hele wereld deden de rest. Totdat de Noorse politie bekend maakte dat de dader een lange blonde man was, en niet lang daarna dat hij regelmatig berichten plaatste op extreem-rechtse internetfora.

Het vervolg van de berichtgeving was al even voorspelbaar. In plaats van de geplande politieke daad van wereldwijd opererende netwerken, werden de aanslagen binnen de kortste keren herverpakt als het werk van een ontspoord individu: afgrijselijk maar onverklaarbaar. Zoals altijd heeft deze redenatie zijn instant-depolitiserende werking. Extreem-rechtse terreur kan worden weggeredeneerd als een uiting van falende psychische zorg of het sociale isolement van de dader.

Welke overwegingen Anders Behring Breivik precies dreven tot massamoord moet nog worden onderzocht. Zeker is dat iemand die in koelen bloede executies uitvoert op tientallen ongewapende jongeren moet beschikken over een ernstig zieke geest. Maar de ideeën die de schutter uitte op de website dokument.no, en die inmiddels in ruwe Engelse vertaling op internet circuleren zijn verre van geïsoleerd en marginaal. Ze plaatsen hem in de mainstream van nieuw radicaal-rechts.

De post die in Nederland het meeste aandacht heeft getrokken, is die waarin Breivik zijn bewondering uit voor Geert Wilders. Hij deed dit in december 2009, binnen de context van een discussie over de strategie voor wat hij zelf in al zijn posts consequent de ‘cultureel conservatieve beweging’ noemt. Tegenover een eerdere bijdrage aan de discussie stelt Breivik dat traditioneel racisme (‘etnocentrisme’) niet heeft gewerkt om radicaal rechtse ideeën een massale aanhang te geven:

‘Etnocentrisme is daarom compleet het tegenovergestelde van wat we willen bereiken. We hebben de Vienna School of Thought als onze ideologische basis gekozen. Deze gaat uit van oppositie tegen multiculturalisme en islamisering (uit culturele overwegingen). Alle ideologische argumenten [zijn] gebaseerd op anti-racisme. Dit heeft zich bewezen als heel succesvolle methode, wat verklaart waarom de moderne cultureel conservatieve beweging / partijen die de Vienna School of Thought gebruiken zo succesvol is: de Vooruitgangspartij, Geert Wilders, dokument.no en vele anderen.’

Naast Geert Wilders noemt Breivik in zijn posts ook herhaaldelijk de fascistische knokploeg EDL en de denktank Stop Islamisation of Europe (SIOE) als succesvolle voorbeelden van nieuw rechts. Geert Wilders haastte zich vandaag om zich te distantiëren van de schutter, ‘een gewelddadige, zieke geest’, en te verklaren dat de PVV ‘meerouwt met de nabestaanden’. En zoals altijd vond hij direct een collega-kamerlid uit het links-liberale kamp bereid om te verklaren dat het zoeken van een connectie tussen Wilders en de Noorse aanslagen een ‘idiote reflex’ is.

Maar de gelijkenis gaat veel verder dan alleen deze ene steunbetuiging. Vier gedachten komen keer op keer terug in het 49 pagina’s tellende document van de ‘Breivik-posts’: 1) massa-immigratie en de islam vormen de grootste bedreiging voor de Westerse samenleving; 2) de islam is een totalitaire ideologie die honderden miljoenen slachtoffers heeft veroorzaakt, net als daarvoor het communisme en het fascisme; 3) de deur voor deze bedreiging is geopend door de multiculturele ideologie van de heersende elite; 4) hoofdverantwoordelijke voor de verspreiding van deze ideologie zijn de ‘cultuurmarxisten’, die vooral binnen de sociaal-democratische partijen sterk vertegenwoordigd zijn.

Het is bewuste politieke blindheid om in deze hoofdthema’s niet letterlijk het ‘gedachtengoed’ van Wilders en Bosma terug te zien. Hetzelfde geldt voor Breiviks eigen samenvatting van de hoofdpunten van de ‘cultureel conservatieve beweging’:

– Cultureel conservatisme (anti-multiculturalisme) – [Tegen] Islamisering – Anti-racistisch – Anti-autoritair (verzet tegen alle autoritaire haatideologieën) – Pro-Israel/verdediger van niet-moslim minderheden in moslimlanden – Verdediger van culturele aspecten van het christendom – Blootleggen van het Eurabië project en de Frankfurt School (neo-marxisme/cultureelmarxisme/multiculturalisme) – Het is geen economisch beleid en kan standpunten weghalen bij zowel socialisten als kapitalisten

Breivik plaatste zijn posts op dokument.no in het ruime jaar tussen september 2009 en oktober 2010, drie kwart jaar voor hij de aanslagen pleegde. Minstens zo beangstigend als de herkenbaarheid van zijn ideeën, is de rustige, strategische manier waarop hij zo kort voor hij overging tot massamoord nog zijn denkbeelden verwoordde. Zoals zoveel anti-racistische activisten in Nederland heeft ook ondergetekende in de periode sinds de moord op Fortuyn het één en ander aan uiterst-rechtse verwensingen voorbij zien komen, sommige gewelddadig, soms directe doodsbedreigingen. Een flink aantal daarvan gaf de indruk geschreven te zijn door psychopaten. De Breivik-posts doen dat niet. Stuk voor stuk behandelen ze de vraag hoe ‘cultureel conservatisme’ een massaler bereik kan krijgen. Nog in december 2009 plaatste Breivik de volgende aansporing tot activisme:

‘Er is een grote politieke opstand gaande in West-Europa. De cultureel conservatieve beweging groeit met recordsnelheid (….). IEDEREEN kan bijdragen en elke bijdrage telt ‘:) Het beste wat je kan doen in Noorwegen is dokument.no steunen, financieel of door vrijwilligerswerk. (…) Ik raad jullie ook sterk aan om hun netwerk op Facebook uit te breiden, door de dagelijkse quota van 50 uitnodigingen te gebruiken om connecties te maken met Britten, Fransen, Zweden, etc. Word lid van groepen als SIOE – Stop the Islamisation of Europe, Against Multiculturalism, word lid van de Vooruitgangspartij, enz. Het is vooral belangrijk dat wij, de Noorse cultureel conservatieven, ons best doen. Noorwegen en Zweden vallen onder de meest repressieve regimes ter wereld qua perscensuur wat betreft kritische standpunten over islamisering en multiculturalisme. De grootste fout die de meeste mensen maken is ervan uit te gaan dat ‘iemand anders’ actie voor hen zal ondernemen. Er is niemand anders, alleen wij ‘;)’

Wat er in Anders Behring Breiviks hoofd is gebeurd tussen december 2009 en juli 2011 moet onderzocht worden, en precies zullen we het nooit weten. Zeker is dat hij in de tussenliggende periode ‘zelf actie ondernemen’ radicaal herdefinieerde; van ‘normale’ politieke steun aan partijen als de Vooruitgangspartij in Noorwegen of de PVV in Nederland, naar politiek terrorisme, uitgevoerd in de stijl van de moorden op Columbine highschool of de schietpartij in Alphen aan de Rijn. Maar zijn doelwit bleef opmerkelijk gelijk, en is het gedeelde doelwit van nieuw rechts in heel Europa, inclusief Wilders. In Oslo en op het vakantie-eilandje Utoya zette Breivik haatretoriek om in daden.

20 gedachten over “Dader Noors bloedbad bewonderaar Wilders”

 1. Lees eens even door wat je schrijft, ongelooflijk hoe je van zo’n vreselijke daad misbruikt maakt om je eigen haat jegens Wilders te kunnen ventileren, misselijkmakend dat je daarvoor 84 jonge kinderen en 7 anderen misbruikt! Dit maakt jou, in mijn ogen, iemand waar ik, net zoals bij deze moordenaar, heel goed op mijn tellen moet letten uit angst dat je compleet doorslaat in je onrealistische visies!

  Schaamteloos!

  Fatma

 2. Fatma Schreef:

  Lees eens even door wat je schrijft, ongelooflijk hoe je van zo’n vreselijke daad misbruikt maakt om je eigen haat jegens Wilders te kunnen ventileren, misselijkmakend dat je daarvoor 84 jonge kinderen en 7 anderen misbruikt! Dit maakt jou, in mijn ogen, iemand waar ik, net zoals bij deze moordenaar, heel goed op mijn tellen moet letten uit angst dat je compleet doorslaat in je onrealistische visies!
  Schaamteloos!
  Fatma

  Gut , Fatma , de troetelallochtoon van de PVV ???? of Ingrid die wil reageren en niet weet hoe je Fatima schrijft ??? of een Turkse Kemaliste , aanhangster van een net zo erge fascist als Mussolini of Franco , ook al bewonderd door Wilders ???
  Wilders IS als verspreider van haat tegen Links en Islaam op zijn minst aanstichter maar voor mij zeker medeschuldig …

 3. Breivik’s ideologische achtergronden zijn niet anders dan deze van het verwerpelijke verwwildersianisme:

  “Maar de gelijkenis gaat veel verder dan alleen deze ene steunbetuiging. Vier gedachten komen keer op keer terug in het 49 pagina’s tellende document van de ‘Breivik-posts’: 1) massa-immigratie en de islam vormen de grootste bedreiging voor de Westerse samenleving; 2) de islam is een totalitaire ideologie die honderden miljoenen slachtoffers heeft veroorzaakt, net als daarvoor het communisme en het fascisme; 3) de deur voor deze bedreiging is geopend door de multiculturele ideologie van de heersende elite; 4) hoofdverantwoordelijke voor de verspreiding van deze ideologie zijn de ‘cultuurmarxisten’, die vooral binnen de sociaal-democratische partijen sterk vertegenwoordigd zijn.”

  Ik hoop dat de goedpaters van het RECHTS maatschappelijk debat ’s een keertje de integriteit zullen hebben dat ze zo zeer gemist hebben in de laatste jaren om tot inkeer te komen en ophouden met enorme haat tegen andersdenkenden, moslims en links te ageren.

  Breivik is het puur RECHTS geluid ( ik wou net zeggen om je vingers bij af te likken, maar ik zal het achterwege laten deze keer) gekristalliseerd in zijn essentie van uiterste haat.

 4. @1 Misschien wat te makkelijk om Wilders uit te zonderen, aangezien deze gast meen ik al een tijdje voordat hij op het toneel verscheen aan zijn bizarre manifest is begonnen. Dus of hij echt een verschil heeft uitgemaakt waag ik te betwijfelen. Maar het gaat niet om de persoon Wilders, maar het apocalyptische wereldbeeld en de hysterische retoriek van deze hele ‘counterjihad’ beweging (zoals men zich in deze kringen nog wel eens noemt).

  Als je denkt dat Nederland, Noorwegen en/of Europa als geheel op het punt (het is vijf voor twaalf! horen we al jaren) staat van een islamitische overname dat gepaard gaat met een barbaars shariaregime en dat de gevestigde orde -zowel in de politiek, media en de rechterlijke macht- onder een hoedje speelt met de multiculturele heilsleer dit dat mogelijk maakt, vind ik het niet zo heel moeilijk om voor te stellen dat er wat figuren rondlopen die hun vertrouwen verliezen in het democratische proces en de conclusie trekken dat geweld nog de enige optie is. Voor Wilders en het gros van zijn aanhangers is dat wellicht gewoon verkiezingsretoriek, maar het verbaasd me niet dat er eens een gek voorbij komt die het allemaal wat serieuzer neemt.

 5. @Michel

  Wilders doet niet aan retoriek, het PVV programma en diverse interviews geven een duidelijk beeld van het traject dat hij voor ogen heeft, van etnische registratie tot deportatie

  het gedachtegoed van Breivik sluit naadloos aan bij dat van de PVV

  Wilders heeft vanuit z’n zwembadje getwittert dat hij afstand neemt van Breivik, het is nu aan de oppositie om Wilders punt voor punt te fileren en te ontmaskeren als de gevaarlijke psychopaat die hij is

  Rutte beweerde dat hij een m-p voor alle Nederlanders wil zijn, nu is het moment dat hij zich een waar staatsman kan tonen in plaats van een studentikoze plucheplakker die alles doet voor de macht

  de eerste stap is om Wilders niet langer te beveiligen op kosten van de belastingbetaler

  iedere politicus dient zich er van bewust te zijn dat woorden kunnen doden

  mensen die hele bevolkingsgroepen bewust grof en denigrerend bejegenen verdienen het niet om uit algemene middelen beschermd te worden tegen de gevoelens van haat die ze over zichzelf afroepen

  live by the sword, die by the sword

  Wilders wil zo graag als martelaar leven (en sterven?), laat hij dat lekker op eigen kosten doen

 6. Als ik alle reacties op het net zo eens lees van de Wilders-aanhangers denk ik dat de kop beter had kunnen zijn:

  ” Wilders-bewonderaars bewonderaars van dader Noors bloedbad “

 7. Je kunt niet anders concluderen dan dat de Noorse massamoordenaar zich in voornaam Nederlands gezelschap kan verheugen immers de (door sommigen) hooggeachte heren VVD Minister President Mark Rutte (“PVV is gewone partij”) en CDA’er Maxime Verhagen (“PVV stemmers hebben gelijk”) zijn eigenlijk dezelfde mening toegedaan als de Noorse massamoordenaar die zich tevens een groot bewonderaar toont van Wilders en zijn gedachtegoed…

  Kun je nagaan door welk gajes -of moet ik zeggen ernstig gestoorden?- dit land inmiddels wordt bestuurd…!!

 8. Als je ziet hoe rechts de maatschappij verziekt met haatdragendheid, onverdraagzaamheid en kortizhtige domheid die met name de PVV eigen is, dan is het jammer te zien dat links alleen maar in de verdediging blijft en alleen maar reageert in plaats van ageert. Links moet eens met een gezond globalistisch antwoord komen op het xenofobe gekwaak. Je gelooft toch zeker zelf niet dat een samenleving die zich bezig houdt met navelstaren en buitenstaanders er buiten houden veel ecxonomisch succes heeft? Wilt de PVV een soort Noord-Korea? Een sterke leider, geen buitenlander kan er in, streng justitie apparaat, etc. Dat is pas een economisch succesverhaal…
  De vergrijzing… West-Europa en zeker bepaalde regio´s binnen Nederland (Limburg waar ik zelf vandaan kom) denkt na over een ´sterfhuisconstructie´… dat wordt dus God´s wachtkamer. De grote vraag voor links is… hoe kun je ´blinde domheid´ bestrijden? De PVV´ers zullen zichzelf vast heel intelligent vinden, maar vast staat dat de achterban van Wilders lager opgeleid is, vaak een lager i.q. heeft dan de door hun zo vervloekte GroenLinks of D66, om maar wat partijen te noemen. Het lijkt er echter op dat met rationele argumenten niet veel succes kan worden behaald, daarentegen wel met emotionele argumenten die de PVV´ers treffen. Kijk daar eens na en als je iets in die richting weet, laat het dan maar weten. Dat de haatdragendheid van de PVV gevaarlijk is, daarvan hebben we afgelopen weekend dus een triest hoogtepunt gezien.

 9. Als de daden van Anders Breivik aan Wilders en rechts te danken is dan zijn alle islamitische aanslagen aan Cohen en links te danken. Zo simpel is het.

 10. @B. Gast

  voor simpele zielen is het inderdaad zo simpel

  is de frontale lobotomie bij jou niet helemaal goed gegaan?

 11. B. Gast Schreef:

  Als de daden van Anders Breivik aan Wilders en rechts te danken is dan zijn alle islamitische aanslagen aan Cohen en links te danken. Zo simpel is het.

  Waar precies wordt Job Cohen door Mohammed een inspiratiebron genoemd? Is dat een update die ik nog niet heb?

 12. Ongelofelijk misselijk gedrag van links om direct over rug van ruim 90 doden hun politieke winst te willen halen. Bah wat zijn deze mensen toch bedorven door hun haat. Terwijl het gaat om een dolgedraaide idioot..

 13. Max Schreef:

  Ongelofelijk misselijk gedrag van links om direct over rug van ruim 90 doden hun politieke winst te willen halen. Bah wat zijn deze mensen toch bedorven door hun haat. Terwijl het gaat om een dolgedraaide idioot..

  Natuurlijk Max , want hij is wit , en rechts , dan is er plotseling geen collectieve verantwoordelijk , raar toch dat ik als Moslim mij moet verantwoorden voor elke scheet die iedereen die ook maar iets met Moslims te maken heeft moet verantwoorden , ook als ik filosofies niets met ze te maken heb , maar dat door rechts iemand die 99% van de idee”n van Wilders deelt zich er met “het gaat om een dolgedraaide idioot..” mee kan afmaken …. Jullie vorm van taqqiya ???

 14. @ Max:

  Hypocriete minkukel ben je. Als het hier een moslim-dader was geweest was jij heel anders aan het piepen: niet één dolgedraaide idioot maar de hele religie en haar aanhangers medeverantwoordelijk.

  Je deugt niet.

 15. Max Schreef:

  Ongelofelijk misselijk gedrag van links om direct over rug van ruim 90 doden hun politieke winst te willen halen. Bah wat zijn deze mensen toch bedorven door hun haat. Terwijl het gaat om een dolgedraaide idioot..

  Hij is anders niet de enige dolgedraaide idioot, getuige de steunbeuigingen aan zijn actie op diverse PVV-sympathiserende fora.

 16. B. Gast Schreef:

  Als de daden van Anders Breivik aan Wilders en rechts te danken is dan zijn alle islamitische aanslagen aan Cohen en links te danken. Zo simpel is het.

  Ja, jij bent inderdaad simpel.

 17. Ook met het bruine waarachtige nazidom van de auteur van Het Blonde Boekje is ‘iets’ fundamenteels mis;
  Het is fundamentalistisch…

 18. OMG, it is still accepting donations! Fantastic example of a creative fundraising effort that raised $10,000 in 48 hours to build a classroom at the school in Tanzania.

Reacties zijn gesloten.