Cultuur is een spijkerbroek met scheuren, vindt D66

Boekhandel Evenaar – het vreselijke woord concullega’s komt bij mij op. Ik heb jarenlang alleen een boekhandel met documentatie en literatuur “van elders” gedreven, en behoudens hun antiquariaat mag ik zeggen dat die door mij bemenste winkel beter was. Maar ja, die is ten onder gegaan op een andere manier. Ik ben er nog steeds niet aan toe om daar over te schrijven, noem het wellicht misplaatste loyaliteit. Dus hebben de dames, inmiddels (ook) vergrijzend in het vak, gewonnen. Het zij hun vergund.
Maar dan reken je buiten de waard van de huisjesmelker die in de Negen Straatjes van Amsterdam heeft “geïnvesteerd”. Een huisjesmelker die tevens raadslid is van de partij die het Brezjnjew-aan-de-Amstelstokje van de PvdA bekwaam heeft overgenomen en nu een “marktconforme” huur vraagt aan de boekhandel.

Huisjesmelker Marcel van den Heuvel is in de hoedanigheid van raadslid

lid van de raadscommissie Cultuur. Daar vertegenwoordigt hij het partijprogramma van D66, waarin de partij stelt de culturele sector in de stad te willen versterken, om te voorkomen dat die ‘het kind van de rekening’ wordt.

Nee, werkelijk, alle misselijkmakende clichépraatjes over reëel, marktconform en “eigen broek ophouden” komen langs. De “Negen Straatjes”, parallel lopende smalle radiaalstraten in een deel van de Amsterdamse grachtengordel, die als winkelgebied tot (ver) buiten de stad worden aangeprezen. Je kunt er niet snel doorheenlopen, want om de haverklap afremmende groepjes toeristen vergapen zich voortdurend aan de zoveelste etalage met gescheurde spijkerbroeken waar de Straatjes blijkbaar hun roem aan ontlenen. De kinderhand van het consumentenvolkje is enerzijds makkelijk gevuld, anderzijds ziet het blijkbaar het verschil tussen de spijkerbroek van Denham (inmiddels drie of vier winkels in de zogeheten Negen Straatjes) en die van Tony Cohen of weet ik veel. Zie ik er uit alsof ik geïnteresseerd ben?

De dames van De Evenaar zeggen terecht dat de zogenaamde Negen Straatjes hun bekendheid mede danken aan hun bestaan. Niets mee te maken, zegt de cultuurbevorderaar namens D66. Een club die wel heel snel zichzelf ontmaskert dezer dagen.

Site van de Evenaar.