‘Cuba Libre’ op zijn Nederlands; kabinet van SP en VVD

Een kabinet van Rutte en Roemer lijkt nog altijd een hersenschim, maar de natie moet er rekening mee houden dat het na de Kamerverkiezingen in september tot zo’n ongekende samenwerking komt. Er zijn redenen en omstandigheden die VVD en SP bijeen kunnen brengen in wat het liberale Kamerlid Han ten Broeke deze week al doopte tot de ‘Cuba Libre-coalitie’. (Trouw)

Hans Goslinga ziet het wel zitten, ook Hans Wiegel is er niet afkerig van, gaat 12 september ons een grote verrassing opleveren? Wie gaat de grootste worden? Dat is de eerste vraag. Als dat de VVD zou zijn (wat alles wat maar macht heeft in het universum toch maar moet voorkomen), is de VVD dan deze keer bereid om echt gewoon met iedereen te praten? Of gaan ze dan net als de vorige keer te werk? Voor de bühne leuk doen en zeggen dat ze het echt gaan proberen en dan gewoon al weten dat ze het toch niet gaan doen. Want ‘men’ wilde over rechts en mét de PVV! (hopelijk zijn ze daar van genezen, maar in de politiek weet je het nooit)

Het zou toch wel een verbazingwekkende coalitie zijn, ik zie hem niet zo maar komen, maar ja wat weet ik nou van politieke spelletjes? Helemaal niks.

Henk Kamp ziet het helemaal niet zitten, nou dan hoeft hij ook helemaal niet mee te doen, toch? Die verzuurde VVD’er.

Maar van mij hoeft de VVD helemaal niet zo groot te worden, eerlijk gezegd. Laten die maar beetje in de marge gaan hangen, wel zo goed voor Nederland. Van mij mag de SP winnen en dan wel gaan regeren, niet winnen om buitenspel gezet te worden. Maar daar zien de verhoudingen niet naar uit.

 

10 gedachten over “‘Cuba Libre’ op zijn Nederlands; kabinet van SP en VVD”

 1. SP en VVD in 1 kabinet? Zou best tot de mogelijk-heid kunnen gaan behoren. Roemer heeft tenslotte al
  gezegt dat alles bespreekbaar is.

 2. Tevens heeft Roemer verklaart dat hij met iedere partij wel kan regeren, behalve met de pvv.

 3. VVD stemmen is kwestie van liberaal geloof.
  Dat betreft vaste stemmers, die uit angst voor links (vergelijkbaar met de door PVV kunstmatig aangewakkerde angst voor moslims) uit puur geloof in de suprematie van VVD gaan stemmen.
  We weten het nu uit ervaring dat VVD en PVV zijn overlopende aan elkaar gekoppelde vatten.

 4. @4 je suggereert dat men links van het midden wel de waarheid in pacht heeft en puur op basis van de ratio stemt? Of zit er daar misschien ook een hoop geloof bij?

  De enorme schommelingen in zetel-verdeling die we alleen al sinds het begin van deze eeuw in de talloze verkiezingen hebben gezien ontkrachten zonder meer je stelling. Dat zijn eenvoudig verifieerbare feiten.

  Ook zou volgens jouw ‘gekoppelde vaten theorie’ de VVD zo’n 50 zetels hebben gehad voor de PVV werd opgericht. Iedereen weet toch dat de PVV gelederen vooral gevoed worden door de xenofobe laagopgeleide blanke steuntrekker die zich in zijn eigen achterbuurt niet langer op z’n gemak voelt. Niet bepaald VVD publiek dus. . . . . .

 5. @#5 De VVD had inderdaad niet zoveel zetels, maar de gedoogconstructie heeft wel laten zien dat de PVV eigenlijk stemmen heeft gegenereerd voor een VVD koers, volgens mij kan je best stellen dat voor PVV/VVD de wet van de communicerende vaten geldt.
  We hebben een hekel aan buitenlanders dus de AOW leeftijd wordt verhoogd, zoiets…..

 6. We kunnen stellen dat het juist steeds de beter gestelde mens is die gebaat is bij de import van goedkope arbeidskrachten. Dat is ook historisch zo, kijk naar de jaren 70 en 80. Het zijn altijd de rechtse partijen geweest die pro-immigratie waren terwijl het de linkse arbeiders en de linkse vakbonden waren die daarin een bedreiging voor zichzelf zagen.

  Bekijk anders ook eens dat vod wat voor het ‘verkiezingsprogramma’ van de PVV moet doorgaan en probeer dan met droge ogen te zeggen dat de PVV rechts is. Gaat je niet lukken Jan.

 7. @8 Dat was volkomen duidelijk Jan. Ik geef alleen aan dat de vijver waarin de VVD vist voornamelijk rechts is terwijl de vijver waarin de PVV vist voornamelijk links is en dat die laatste stelling van @4 van die gekoppelde vaten dus niet correct is. Ook best duidelijk denk ik.

 8. #5, wat je aangeeft is je eigen interpretatie van de feiten en die zijn inderdaad op verschillende manieren te interpreteren. Het is je goede recht.

  De stemmers poel van PVV (dit hebben we eerder aangehaald op dit blog, waarschijnlijk ben je later komen lezen) bestaat vooral uit extreem-xenofoben, extreem-rechts die tot voor kort geleden hadden nergens uiting want de problematiek werd in alle talen in Nederland verzwegen onder de mom van “we zijn uiterts tolerant”.

  Die groep dat je noemt bestaat inderdaad en is en del maar van de xenofobe pool van PVV/Wilders.

  #7, “We kunnen stellen dat het juist steeds de beter gestelde mens is die gebaat is bij de import van goedkope arbeidskrachten”.

  Zal ik je hier nooit tegenspreken want volkomen waar.
  De beter gestelde mensen waren uiterst gebaat toen de slavernij gangbaar was.
  Daarom hebben we het als een der laatste in Europa afgeschaft.
  Daarop moest een vervangende arbeidsmotor komen, want geen slavernij meer toegestaan.

  Toen heeft men uit Rechter hoek de vervanging voor de slavenarbeiders geïmporteerd, de gastarbeiders.
  Dubbele winst: goedkope arbeidskrachten en je zet je eigen medelanders op een toer.

  Bonus: nu kan ieder PVV/VVD-er gaan zeiken over last van “buitenlanders”, Polen,moslims enz.
  Mooi geregeld van de communicerende vaten.

Reacties zijn gesloten.