CU en D66 nemen afstand van Zwarte Piet

Siegheilende pietofielen, afgelopen zaterdag

De nazi’s en hooligans die afgelopen zaterdag tijdens de intocht van Sinterklaas vreedzame betogers belaagden, lijken hun idool Zwarte Piet een slechte dienst bewezen te hebben. Vandaag kwam D66-fractievoorzitter Rob Jetten met een verklaring waarin hij duidelijk afstand nam van de traditionele Zwarte Piet:


Gisteren werd Jetten voorafgegaan door CU-fractievoorzitter Gert-Jan Segers die in een verklaring op Facebook Zwarte Piet naar de vuilnisbelt van de geschiedenis verwees:

In de beste traditie van de polder hebben we geëxperimenteerd met regenboogpieten en nieuwe verhalen die net even te ver van het traditionele verhaal vandaan lagen. Vanwege ‘soevereiniteit in eigen kring’ zijn er nog steeds grote verschillen tussen verschillende regio’s. Maar via ‘trial and error’ zijn we in steeds meer gemeenten bij de Roetveegpiet aanbeland en die heeft alles in zich om de Piet van ons allemaal te worden. Deze Piet is de triomf van de polder. Hij heeft z’n roetvegen te danken aan een traditioneel element van het Sinterklaas-verhaal: de schoorsteen.

Zo kunnen we afscheid nemen van de Zwarte Piet die – zonder dat velen van ons dat door hadden – lang voor pijn en verdriet heeft gezorgd. En zo wordt Sinterklaas het feest zoals het bedoeld is: een familiefeest voor ons allemaal.

Van de verafschuwde D66’er Jetten verwacht men in extreemrechtse kringen natuurlijk weinig, maar Segers van de toch tamelijk conservatieve CU…..dat is een heel ander verhaal. De reacties waren dan ook niet mals, vooral omdat Segers de verantwoordelijkheid voor de rassenrellen van afgelopen zaterdag – terecht – volledig bij het pro-ZP-kamp neerlegde: “De meest verbale vertegenwoordigers van beide groepen staan nu tegenover elkaar. Lijnrecht. Het heeft tot nare taferelen geleid, waarbij – voor zover ik dat heb kunnen waarnemen – de wanstaltigheden van één kant kwamen en geregeld in misselijkmakend racisme ontaardden”. 

Segers’ toonzetting – met veel begrip voor de angsten van de pietofielen – zal niet bij iedereen evenzeer in de smaak vallen, maar het valt niet te ontkennen dat het een moedige stap is van de CU; een (flink?) deel van de eigen achterban zal Segers dit standpunt niet in dank afnemen. Hulde.