Volgens het CPB en diverse economen en politici is de crisis (bijna) voorbij. De werkloosheid lijkt te dalen en de consumenten zouden weer meer vertrouwen hebben om uitgaven te doen. Maar is dat wel zo?
Nee, dat de crisis voorbij is is volgens mij een leugen van de bovenste plank. En als de crisis al voorbij is, dan lijkt dat alleen voor de topverdieners zo te zijn. De werkloosheid daalt, ja met enkele honderden, maar er komen er aan de andere kant straks wel weer duizenden werklozen bij uit sectoren als de (thuis)zorg. Zelf ben ik ook al ruim een jaar werkloos (of werkzoekende), maar met mijn 51 jaar zie ik voorlopig nog geen nieuwe baan voor mij komen. En als er al werk is dan is dat op zo’n schandalige flexbasis voor een paar uurtjes waar je niks aan hebt. Maar de topverdieners, ja voor hen is de crisis wel zo’n beetje voorbij.
En dan vooral in de bankwereld lijkt alles weer als vanouds, net als vroeger, verder te gaan. ING wil zijn topman 28%, ja ja je leest het goed, 28% salarisverhoging geven. En als klap op de vuurpijl lijkt minister van financiën Dijsselbloem ook weer ergens een meevallertje te hebben, want ook de top van de eigen (nog altijd) staatsbank ABNAMRO krijgt er tonnen salaris bij. Hoezo de crisis voorbij? En hoe gaat het kabinet Rutte van VVD en PvdA, wat toch al geen bestaansrecht meer heeft na de laatste verkiezingen, dit nu weer uitleggen? En ik ben ook heel benieuwd naar het commentaar van de PvdA, Samsom en Asscher, hoe die dit de arbeiders, werklozen en ouderen gaan uitleggen.