Costa Rica moet 1 miljard dollar betalen aan gouddelver Infinito Gold

cyanide vergif
Cyanide vergiftiging ( Filipijnen)

Costa Rica is een land in Centraal-Amerika met ruim vier miljoen inwoners. Er is goud te delven en de Canadese maatschappij Infinito Gold  ziet het wel zitten om dat uit het land weg te harken. De mensen in het land zijn onder andere bang dat hun milieu wordt aangetast. Om goud te kunnen scheiden van gesteente en metalen wordt cyanide gebruikt. Erg giftige troep. Dat vond de rechtbank ook en de zaak werd stilgelegd, die goudmaatschappij mocht niet langer zomaar zijn gang gaan. En dat vinden bedrijven tegenwoordig een Grote Schande.  Hoe dúrven mensen zich met hun eigen milieu en leefomgeving te bemoeien.

Nu eist Infinito Gold van het land een bedrag van 1000.000.000  dollar vanwege het feit dat ze in de toekomst dit bedrag wel eens aan winst zouden kúnnen gaan mislopen omdat ze niet gewoon kunnen doen waar ze in hebben.

In Roemenië hebben ze het ook al eens geprobeerd en de gevolgen voor de leefomgeving bleken dramatisch. Hier komen we de naam Rosia Montana tegen.  Rosia Montana Gold Corporation, ook al uit Canada,  kreeg het voor elkaar om in slechts 45 dagen na het indienen van een verzoek eigenaar worden van ieder gebouw van de Roemeense staat dat noodzakelijk is voor de exploitatie van de mijn. Voor hun geen procedures, doe maar raak, ga je gang.

goud
Voor dit hebbedingetje

En als dolksteek in de rug van de “rechtsstaat” zijn de Roemeense autoriteiten ook nog eens gehouden om, in het geval waarin een vergunningsprocedure door de rechter is vernietigd, binnen dertig dagen een andere, vervangende vergunning af te geven. Lees eventueel hier meer over dit bedrijf in Roemenië.

Er is alle reden om de mensen in Costa Rica te steunen tegen deze op geld beluste smerige companies. Vermoedelijk gaat het fiatgeld in veel landen vervangen worden door geld dat op een of andere manier is  gekoppeld aan de waarde van goud, waarna dit edelmetaal in prijs omhoog zal schieten. Dat weten die bedrijven maar al te goed en proberen nu wereldwijd alles op te kopen want megawinsten liggen in het verschiet. Mocht je toch per sé sieraden willen hebben of vertrouw je de banken niet, er is ook fairtrade goud te koop waar veel aandacht is voor de werkers en het milieu. Kost maar een klein beetje méér. Voor zilver geldt overigens een soortgelijk verhaal.

3 gedachten over “Costa Rica moet 1 miljard dollar betalen aan gouddelver Infinito Gold”

  1. Ja en weer is het regenwoud en de oorspronkelijke bevolking te klos.

    Rechts tuig. En de bewoners aldaar zien er geen reet van terug behalve een verwoest landschap en zieke mensen die voor een appel en ei tot aan hun middel in een met kwik en cyanide vervuilde sloot staan.

  2. In de onderhandelingen over de nieuwe handelsverdragen die nu door de amerikanen met europa en landen rond de pacific voert worden deze praktijken verder uitgewerkt, naast de dreiging dat produkten van kleinere producenten uit de markt gewerkt worden middels voor hen onbetaalbare certificatieprocessen. Veelal zijn het belangenbehartigers van de multinationals die aan tafel zitten. Het is voor de parlementen totaal onduidelijk om duidelijk te krijgen wat hiervan de inzet is.

Reacties zijn gesloten.