Cordon sanitaire tegen de PVV? – 7 jaar te laat!

fotofukje by Ina
fotofukje by Ina ©2011
Zaterdag 9 april 2016 publiceert NRC-Handelsblad een vlammend betoog van de Vlaamse schrijver Tom Lanoye “Het verdriet van Holland” tegen het wegkijken van Nederlands links en rechts bij de gevaren van het monstrum “PVV” in het hart van de rechtsstaat.

Al zijn argumenten en feitelijke constateringen vallen samen met wat wij tot 2010 herhaaldelijk in Krapuul betoogden.

Alleen: Het is nu zeven jaar te laat!

Nadat in 2010 Rutte en Verhagen namens VVD en CDA een “gedoogconstructie” sloten met Wilders, had alleen Links in 2012 samen met D66 nog een ban kunnen uitspreken over wat we bij Krapuul gewend waren te noemen: “Bruin I”. Dus geen Rutte, geen CDA vooralsnog. Had gekund. Maar het is zelfs niet overwogen.

Bovendien, de middelen om de PVV onder druk te zetten om afstand te doen van het Führerprinzip (één onverkozen leider), van geheime financiering, van racistische uitingen en bedreigingen, – die parlementaire middelen waren opgegeven of vergeten. We noemden dat de “linkse schuilkerk”. Dat betekende: afwachten, wegkruipen, wegkijken totdat halleluja – we weer gewoon konden gaan polderen.

Krapuul heeft zich daar met hand en tand tegen verzet.

We volgden het lot van het nu helemaal vergeten GroenLinks-voorstel om partijen te verplichten om een democratische verenigings-structuur aan te nemen. De minister van Binnenlandse Zaken  Guusje Terhorst (PvdA) in Balkenende-4 nam dat idee zogenaamd over, maar liet het verzanden totdat in 2010 Bruin I het in de shredder deed.

Hetzelfde geldt voor de tot 2010 in de Kamer breed gesteunde voorstellen voor doorzichtige partijfinanciering. Nederland vormt een bananenrepubliek-achtige uitzondering op wetgeving in de rest van Europa terzake. Europese instanties hebben herhaaldelijk aangedrongen op reparatie. Niemand heeft het er meer over sinds Bruin I.

En dan de mythes van onrechtmatigheid dan wel onwerkbaarheid van een ‘cordon sanitaire‘.

Wat het staatsrecht betreft: Geen enkel probleem! Partijen mogen weigeren om met andere partijen samen te werken. Gedwongen huwelijken zijn meer iets van achterlijke culturen (christelijk, islamitisch, hindi, of noem maar op). Krapuul wees telkenmale op het succes van het cordon sanitaire tegen het VB in België. Maar dat wordt gladweg ontkend in Nederland, zoals Lanoye ook vermeldt.

En werkt het niet? Kijk naar België en Vlaanderen! Het Vlaams Belang is ineengeschrompeld tot een marginaal clubje van zielige Vlaamsnationale nostalgici. Ik ben minder gelukkig dan Tom Lanoye met het opvangbekken van de weggelopen VB-ers, de NV-A van Bart DeWever. Maar, enfin, je moet roeien met de riemen die je hebt.

We gaan nu dus over naar een heel andere fase.

Aanklagen wegens misleiding (referendum) is wel terecht vlgs art 98 referendumwet, maar helpt echt niet meer. Er is op korte termijn geen wettelijke grondslag om PVV en GeenStijl/Peil aan te klagen. Die kansen zijn voorbij.

Er moet dus nu eindelijk een stevig antwoord komen van de democratische meerderheid van Nederland. Van de mensen die vluchtelingen helpen opvangen, die de PGB schandalen aanklagen, die een eerlijke verdeling van welvaart en armoede willen. Dat zal niet gaan via de huidige SP. Daarover een volgende keer.

Vooralsnog moet een fluwelen staatsgreep van PVV en VVD/CDA worden voorkomen.

Als Wilders meldt dat “de mensen in opstand” zullen komen als hij (HIJ alleen) geen minister-president wordt, dan dient te worden verwezen naar de democratie. De meeste zetels halen is geen recht op regeringsdeelname, laat staan op “minister-president”, wat trouwens in Nederland alleen maar inhoudt dat je mag coordineren, niet: alleen regeren. In 1977 was de PvdA van Den Uyl veruit de grootste. Toch konden Van Agt en Wiegel een conservatieve regering instellen.

We weten intussen dat de “verzet”-instructies van Wilders wel degelijk effect sorteren bij ultra-rechtse en gewelddadige groepen. Hij zelf distantieert zich daarvan zo slap mogelijk en alleen indien onvermijdelijk.

Dit schept een “Weimar” situatie in Nederland.

Met een SP die net zoals de KPD indertijd liever agiteert met de fascisten (referendum) dan links en onderdrukt te helpen verenigen. Met een sociaaldemocratie in zelfmoord-modus. Met dieren- en ouderen-partijen zonder kompas. Met een lief GroenLinks zonder implementatie. En met een linkse intellectuele chaos (inclusief mijzelf) die geen alternatief ontwikkelt.

Dat moet anders. Héél anders, kameraden!