“Nederlanders betalen steeds vaker contactloos: door hun mobiele telefoon of betaalpas tegen de betaalautomaat te houden.”
Lekker makkelijk, denkt menig. Miljoenen betalingen via het zogeheten ‘near field communication‘. Wat per definitie niet veilig is, ondanks de vele pleisters die men er op plakt om het (tijdelijk) “iets veiliger” te maken.
Het is een farce, gelijk de OV-shitkaart. Systemen waarvan het bekend is dat deze onveilig zijn doordrukken en vervolgens gaan jubelen dat deze “zo goed en veilig” zijn. Prestigeprojectjes ten koste van de veelal onwetende burger.
Vandaag stond in de landelijke media weer eens een juichstukje over het gebruik van dit systeem. Met een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland een aantal nogal krasse opmerkingen plaatsende.
‘Daarmee hou je de pinpas altijd in de hand. De pas verliezen of vergeten komt dus minder vaak voor, net als zakkenrollen’, zegt de woordvoerder. Volgens hem kijkt een zakkenroller eerst over de schouder mee, rolt daarna de pinpas en maakt er dan misbruik van. ‘Dat kan nu niet meer, want je hoeft geen pincode meer in te toetsen.’ Een code afkijken en dan grote bedragen pinnen wordt dus moeilijker.
1.) niemand loopt continu met een pinpas in zijn/ haar hand.
2.) het minder vaak verliezen of vergeten is complete bullshit (zie o.a. 1).
3.) ook met het contactloos betalen is het een makkie om elders de pincode alsnog af te kijken.
4.) men hoeft de pas niet meer te rollen; een klein apparaatje in de omgeving van de pinpas is in principe al voldoende
5.) waarom braakt Betaalvereniging Nederland zulke nonsens uit? en waarom krijgen zij een platform om zulke makkelijk te weerleggen leugens te verspreiden?
Je wil hen niet de kost geven, de mensen die open en bloot en voor iedereen zichtbaar hun pincode invoeren. Bij skim-gevoelige geldautomaten alsook in de supermarkt bij de betaalapparaten aldaar.
Met enige regelmaat wijs ik mensen daar dan ook op. Meestal het advies gevende om, bijvoorbeeld, hun portemonnee op het vlak naast de nummers te plaatsen i.p.v. dat men deze ergens in de lucht laat zweven waardoor er ruim zicht is op het vlak waar men de code invoert. Achter iemands PIN-code komen is werkelijk zeer gemakkelijk. Met meerdere personen al helemaal.
Enige tijd geleden heeft de Consumentenbond een video gemaakt om te laten zien hoe gemakkelijk het is om -contactloos- bedragen van iemands rekening te plunderen, zonder dat deze het door heeft.
Wat wel effectief is of kan zijn, is een speciaal hoesje aanschaffen (vaak gratis via de bank; even naar vragen) en daar je pas in bewaren. Dit hoesje zorgt ervoor dat er geen contact mogelijk is tussen pas en het apparaatje zoals in de video te zien. Hierdoor kan er geen geld van iemands rekening worden gehaald. Voor zolang het duurt, aangezien de technische ontwikkelingen uiteraard ook gewoon verder gaan. Tot de volgende pleister.
Beter en veiliger is gewoon niet meewerken aan deze zooi.
Oh, en Betaalvereniging Nederland: zak in de stront met je voortdurende misleiding en leugens. Dito voor de media die hen een platform geven.