Conservatieve golf zet rem op vooruitgang voor vrouwen in Latijns-Amerika

Vandaag viert de wereld de Internationale Dag voor de Eliminatie van Geweld tegen Vrouwen. Maar in Latijns-Amerika bedreigt een golf van “conservatisme en fundamentalisme” de vooruitgang in de strijd tegen geweld, zeggen vrouwenrechtenorganisaties.

(…)

“Campagnes tégen rechten voor vrouwen zijn geen geïsoleerde gevallen van amateuristisch in elkaar gestoken acties. Ze zijn goed georganiseerd, gefinancierd en gecoördineerd. Conservatieve sectoren in alle landen vormen één netwerk en delen strategieën”, zegt Susana Chiarotti, een Argentijnse advocate die lid is van de Adviesraad van het Latijns-Amerikaanse en Caribische Comité voor de Verdediging van de Rechten van de Vrouw (Cladem), over de reikwijdte van wat ze “het conservatieve offensief” noemt.

Volgens Chiarotti die tevens directeur is van het Instituut voor Gender, Ontwikkeling en Recht in Buenos Aires, komen de aanvallen op de vermeende “genderideologie” in vergelijkbare vormen voor in landen als Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Dominicaanse Republiek, El Salvador, Mexico, Paraguay, Peru of Uruguay.

“Telkens zien we hetzelfde patroon”, zegt ze. “Er wordt geprobeerd om seksuele opvoeding te schrappen van de schoolprogramma’s net als de inspanningen om gendergelijkheid te stimuleren of discriminatie op basis van seksuele geaardheid tegen te gaan. Ze verzetten zich tegen het recht van vrouwen op zelfbeschikking over hun lichaam door zich uit te spreken tegen abortus, zelfs als omstandigheden de abortus legaal maken.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be