Complete meltdown van Trump op Twitter

Volgens Donald Trump heeft Obama opdracht gegeven zijn telefoons af te luisteren. Een naar het leek volledig doorgedraaide Trump liet  vanochtend op Twitter weten dat de telefoons in de Trump Tower kort voor de verkiezingen werden afgeluisterd.

Zaterdagmorgen rant 4 maart 2017

Trump onderbouwde – uiteraard – zijn tweets niet met bewijzen, wat op Twitter leidde tot de nodige speculaties. De meest waarschijnlijke verklaring lijkt te zijn dat Trump verwees naar een artikel op het fascistische complotblog Breitbart. Het artikel bij Breitbart verwijst naar de opmerkingen van een tamelijk obscure conservatieve radiopresentator eerder deze week. De betreffende presentator, Mark Levin, beweerde dat Obama opdracht had gegeven Trump onder surveillance te plaatsen.

Trump kan ook gedoeld hebben op een lopend onderzoek van de FBI naar de banden tussen het campagneteam van Trump en kringen rond de Russische president Poetin. Dat lijkt echter wat minder waarschijnlijk, omdat de Amerikaanse president niet beschikt over de bevoegdheid bij dergelijke vermoedens de telefoons van betrokkenen af te laten tappen. Daarvoor is een bevel van een speciale federale rechtbank,  het United States Foreign Intelligence Surveillance Court (FISA Court), nodig. De president is daarbij niet betrokken: een dergelijk bevel wordt uitgevaardigd op verzoek van de leiding van de NSA of de FBI. Indien Trump hierop doelde, is hij ook nog eens oliedom. Hij geeft dan namelijk toe dat de FBI blijkbaar voldoende aanleiding zag naar zo’n zwaar middel te grijpen.

Tenslotte is het natuurlijk ook gewoon mogelijk dat Trump rijp is voor een inrichting:

De laatste verklaring is misschien nog wel de meest waarschijnlijke. Dit is de tweet die Trump meteen na zijn tirade tegen Obama plaatste: