Columnrondje zaterdag

Zo lekker weekend en een grote ronde! Benen op de bank, koffie, thee erbij en lezen.

Marc Chavannes
Marc maakt zich zorgen om de bemoeienis van de politiek met de pubblieke TV-zenders. Nou dat doe ik al jaren. Ik moet er niet aan denken dat ik alleen naar commerciële omroepen kan kijken. Wedstrijden wie het snelst afvalt, het beste zingt, het beste wordt afgezeken, de domste vragen kan stellen, de domste antwoorden kan geven, niet kan koken, niet kan acteren etc. Daar kijk ik toch helemaal niet naar mensen? Ik wil informatie die uit meer dan kreten of 140 tekens bestaat. Ik wil informatie die gefundeerd is, ik wil kwaliteitsdrama zien als ik wil ontspannen, ik wil documentaires zien. Geen flauwekul en geestdodende urenvulling. Dan pak ik liever een boek.

Maar als het aan de PVVD lag dan wordt elke Nederlander hersendood geluld door de commerciële omroepen. Wel zo makkelijk, makke schapen op de bank. Nu nog even de slachter bellen, wel of niet ritueel zal die schapen niet meer uitmaken, ze zijn toch al hersendood.

Said el Haji
Said schrijft over waarom hij zijn zoon niet laat besnijden. Dat er niets bekend is over het echte waarom of het ontstaan er van, dat is wel intrigerend voor mij. Dopen was al een ritueel bij oude stammen voor de christenen kwamen, die hebben dat daarvan overgenomen. Dopen is reinigen met water van alle zonden. Dat dat bij baby’s al gebeurt is een geruststelling voor de ouders, of misschien ook alleen maar om er bij te horen. Want zeker vroeger bij katholieken, moest je gedoopt zijn bij leven om in de hemel te komen. Ben ook benieuwd of de vele mannen in de VS weten dat ze net zo besneden zijn als de (door sommigen zo verafschuwde) moslimmannen. Is voor enkelen misschien toch een onaangename verrassing.

Folkert Jensma
1984 van Orwell komt steeds dichter bij. Straks wordt je uit de menigte gepikt door een camera en opgepakt. Het wachten is nog op een traceerbare chip die je locatie doorgeeft. Kan allemaal. Heel eng.

Marcel Hulspas
Marcel heeft een tip over veilig reizen. Ga naast een optimist zitten, die springt wel in de bres als er problemen ontstaan. Gaat niet echt over politiek, maar wel over overleven in de tijden. Dus gratis tip dit weekend.

Kustaw Bessems
Wat een ongelooflijk lulverhaal heeft die Bessems hier weer geschreven. Hoofddoek = vrouwenonderdrukking = mishandeling. Dion zijn vrouw droeg geen hoofddoek en was ook nog zwanger. In Nederland worden minimaal per jaar 200.000 vrouwen mishandeld, waarvan 50.000 ernstig. 1,25 miljoen vrouwen heeft ooit met geweld te maken gehad. Er wordt zelden aangifte gedaan, uit schaamte of angst. Slecht 800 mannen (ca) worden per jaar opgepakt en veroordeeld tot een voorwaardelijke straf of tbs. Je zou er als vrouw bijna een hoofddoek voor gaan dragen, als bescherming.

Hans Goslinga
Over de regeerbereidwilligheid van de SP (waar collega Laurent overigens al eens een heel mooi stukje over heeft geschreven). Waar ik niet in mee kan gaan met Hans is de vergelijking van de SP met de PVV. Die vergelijking maken veel mensen. Dat de PVV op sociaal gebied veel op de SP lijkt. Is niet waar. De SP staat voor hun idelaen en de PVV zegt het alleen maar, zijn een stelletje opportunisten. Het is gewoon VVD-B-klasse. Niks sociaals aan, gewoon neo-liberaal in een a-socicaal jasje.

Youp van ’t Hek
Om af te sluiten met een glimlach. Youp over DE hoofddoek, HET keppeltje (bovenop de dode cavia van Geert, ipv op de kruin) en over Henk met zijn groene blaadje.

3 gedachten over “Columnrondje zaterdag”

  1. Op Bessems had ik bijna gereageerd , maar ik vond het al een geval van ” De honden blaffen maar de karavaan trekt voort 😥

  2. Bij het programma ‘Nederland van Boven’ wordt wel gezegd dat de strijd tegen het water het karakter van de Nederlander mede gevormd zou hebben. Dan vraag ik me af hoe het karakter van hoofddoek-bestrijders als Wilders of Bessems in dat schema zou moeten passen. Dit soort karakters scoort anno 2012 wat in de publiciteit, een stukje op internet of twitter is goedkoop nietwaar, maar hun bijdrage aan ons land is nog minder dan de hoeveelheid vruchtbaarheid die 1 regenworm tijdens zijn leven aan de aarde toevoegt.

Reacties zijn gesloten.