CO2-concentratie verlaagt voedingswaarde rijst en tarwe

Als de CO2-concentratie in de atmosfeer blijft stijgen, daalt de voedingswaarde van rijst, graan en andere belangrijke gewassen. Miljoenen mensen lopen gevaar op een tekort aan essentiële voedingsstoffen als proteïnen en ijzer, waarschuwt onderzoek aan de universiteit van Harvard.

Meer dan driekwart van de wereldbevolking is voor proteïnen grotendeels afhankelijk van planten. Maar een stijgende CO2-concentratie doet het proteïnegehalte in belangrijke gewassen als rijst, tarwe, gerst en aardappelen dalen met respectievelijk 7,6, 7,8, 14,1 en 6,4 procent.

Dat heeft belangrijke implicaties voor landen in Afrika ten zuiden van de Sahara, die nu al kampen met een proteïnetekort, en in toenemende mate ook voor Aziatische landen, waaronder India, waar rijst en tarwe een belangrijke bron van eiwitten zijn. Volgens de onderzoekers kan een standaarddieet in India tot 5,3 procent minder proteïnen bevatten.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be