Clinton wint in Californië, maar Sanders gaat door

Hillary Clinton heeft de Democratische voorverkiezingen in Californië, New Jersey en New Mexico gewonnen. De nominatie kan haar in de praktijk nu niet meer ontgaan. Clinton deed onmiddellijk een beroep op Sanders de rijen te sluiten en te stoppen met zijn campagne. Sanders wees Clinton’s beroep op partij-eenheid af en verklaarde door te zullen gaan tot de Democratische Conventie in Philadelphia. Hillary_Clinton_by_Gage_Skidmore_2

Een groot deel van de aanhang van Sanders ziet Clinton als een belangenbehartigster van Wall Street. Bovendien wordt haar steun aan de catastrofale invasie van Irak haar niet in dank afgenomen, ook al heeft Clinton inmiddels toegegeven dat die steun een ernstige vergissing was.

Onder druk van Sanders is Clinton flink naar links opgeschoven. De vrees is echter dat ze zich onmiddellijk weer naar rechts zal bewegen wanneer Sanders de strijd opgeeft. Sanders realiseert zich natuurlijk ook wel dat hij niet meer kan winnen, maar hij hoopt op deze manier de druk op de ketel te houden en te voorkomen dat Clinton teveel naar rechts opschuift.