Claude Lanzmann 1925-2018

De Franse cineast en journalist Claude Lanzmann, die deze week op 92 jarige leeftijd overleed zal in de allereerste plaats worden herinnerd als de man die de negen uur duren film “Shoah” heeft nagelaten, een ongeëvenaard monument van de Jodenvervolging. Zo wordt hij in de meeste kranten ook beschreven, Maar hij was ook verzetsman, filosofiedocent in Duitsland, journalist, minnaar van Simone de Beauvoir en vriend van Sartre, en eindredacteur van het gezaghebbende intellectuele tijdschrift ”Les temps modernes”.
Lanzmann, werd geboren in een voorstad van Parijs, maar groeide na de scheiding van zijn ouders op bij zijn vader in de Haute Loire. In de oorlog sloot hij zich aan bij het communistische verzet in Clermont Ferrand. Na de oorlog raakte hij bevriend met Jean Cau, de secretaris van Jean Paul Sartre.
Hij studeerde filosofie aan de Sorbonne en later in Tübingen en in 1948 en ’49 was hij docent in Berlijn, maar twee artikelen in de Berliner Zeitung, waarin hij kritiek leverde op de ontoereikende denazificatie van West Duitsland, maakten dat hij die baan moest opgeven.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist