ChristenUnie ook fundamentalistisch

De ChristenUnie (CU) schrapt de verwijzing naar gereformeerde theologie niet uit haar beginselverklaring. De teksten, waarin de rooms-katholieke mis ‘vervloekte afgoderij’ wordt genoemd, zouden katholieken er niet van weerhouden om lid te worden. (Trouw)

Dat de ChristenUnie op een geloof is gebaseerd, dat wist ik wel. Dat ze zo fundamentalistisch zijn, dat wist ik niet. Rouvoet vond ik een van de weinige integere mensen in Den Haag en Slob doet het wat dat betreft ook goed. Maar dat de beginselen zo grefo zijn zou me niet moeten verbazen, maar doet het wel.

Dat de CU-politici niet van die gladde engerds zijn als bij de SGP, of van die enorme draaikonten die alles doen voor de macht zoals bij het CDA, pleit voor ze, maar politiek bedrijven volgens dit soort beginselen, ik weet het niet. Voor mij moet je geloof en politiek gewoon scheiden.

Weet nu ook wat ‘evangelicalen‘ zijn, waar schrijven voor dit blog al niet goed voor is. 🙂

8 gedachten over “ChristenUnie ook fundamentalistisch”

 1. Ik ben zelf Christen,maar door vrijwilligerswerk ga ik de ene week naar een RK dienst en de andere naar een protestantse dienst.
  En, wat de mensen ook zeggen, geloof en politiek gaan prima samen. echt Christendom is socialistisch.
  Maar ze zouden dan moeten beginnen een partij van Verdraagzaam Christendom op te zetten.
  En ik vrees dat zoiets in dit land er niet in zit.

 2. @1 Gezien dat wat er al rondloopt, vrees ik met jou dat dat er niet inzit. De groeperingen gunnen elkaar het licht in de ogen niet, wat volgens mij toch geheel tegen welke leer van christus is.

 3. Christendom socialitisch? Misschien in de Hemel maar op aarde zeker niet. Christendom is niks anders dan platvloerse machtswellust. Hoor je er bij en gedraag je je volgens de opgelegde mores is het prima, anders weten ze wel raad met je. Elke religie predikt: voor elkaar zijn, heb je naasten lief maar je moet wel tot de groep behoren anders kan je het schudden en zelfs je leven kosten omdat je niet één van hen bent.
  Christendom en politiek is een gevaarlijke combinatie, In een democratie valt daar mee om te gaan, maar in andere politieke stelsels is het een machtsfactor waar je bang van wordt.

 4. Peter, ik vind dat je het wat simplistisch stelt. Er zijn er hordes van die rare mensen die echt wel voor zichzelf na kunnen denken en het geloof vooral op menselijk niveau beleven. Net als het overgrote deel van moslims.

 5. ik maak zelf wel uit of ik geloof en politiek gescheiden houd , dat is een vrijheid die ik NEEM , en mij door niemand laat afnemen … 🙂 Eigenlijk vind ik het heel verstandig van de CU de beginselverklaring zo te houden , houd de oppertunistische baantjeszoekers weg .. niet mijn partij maar wel veel eerlijker dan 90% van de anderen in de politiek ….

 6. zal nooit lukken om geloof en politiek te scheiden.
  Ach las laats ergens in de krant dat er over (ik geloof) 30 jaar geen protestanten meer zijn als de opzeggingen om niets te maken willen hebben met die club doorgaan zoals de laatste jaren. Bij de katholieken hebben ze het lekker moeilijk gemaakt om op te zeggen dus zijn veel minder mensen praktiserend katholiek dan de cijfer en de kerken gaan en mas dicht. Zou het de politiek ook zo vergaan?

 7. Ik vind de CU veel weghebben van de vroegere ARP, die indertijd vooral ‘gewone’ gereformeerde kiezers trok. Zeer bijbelvast, veel bijbeluitleg en het leven richten naar bijbelse voorschriften, maar ook heel principieel, niet erg vatbaar voor ‘wereldse’ verleidingen en bepaald niet wereldvreemd.

 8. Harm Schilder, de Tilburgse pastoor die dagelijks om 7:15 keihard zijn klokken wil kunnen luiden, denkt er precies eender over. Schilder is een Heilig Hart-discipel en zeeeerr conservatief. Toen hij te gast was bij wat jonge refo’s, zei hij dat hij liever met rechtzinnige protestanten praat dan met liberale rooms-katholieken, maar ook dat wat hem betreft de banvloek van de paus (die van Trente) nog steeds geldig is, want encyclieken kunnen nooit weerlegd worden. Ze vervloeken elkaar dus over en weer, en ze zitten daar niet mee. Die Schilder stemt vast en zeker CU of SGP, geen CDA.
  (http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/banvloeken_trente_gelden_nog_1_511372)

Reacties zijn gesloten.