China dreigt VS met vergelding bij aanval op Noord-Korea

De aan de Chinese Communistische Partij gelieerde Global Times zegt dat China een aanval van de VS op Noord-Korea niet zal accepteren: “If the US and South Korea carry out strikes and try to overthrow the North Korean regime and change the political pattern of the Korean Peninsula, China will prevent them from doing so”. M.a.w: een aanval op Noord-Korea leidt onherroepelijk tot oorlog. Ook een poging tot regime change is voor de Chinezen volstrekt onacceptabel.

Ook Noord-Korea blijft niet buiten schot. Mocht Kim het in zijn hoofd halen zélf als eerste aan te vallen, dan staat hij alleen: “China should also make clear that if North Korea launches missiles that threaten US soil first and the US retaliates, China will stay neutral”.

De Global Times spreekt de hoop uit dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen, maar vreest dat de gebruikte retoriek er gemakkelijk toe kan leiden dat iemand zijn hoofd verliest en domme dingen doet. Nóch de VS nóch Noord-Korea zijn uit op oorlog, maar des te heftiger de retoriek, des te groter de kans dat er iets fout gaat.