CDA’ers willen weer voor paal staan met een “congres”

CDA’ers willen een nieuw congres waarop de leden kunnen beslissen of het CDA in de regering blijft zitten. Of dat er zal komen is nog de vraag, want de top vindt het wel lekker rustig zo. Dus mensen doe maar geen congres, dat geeft veel ontevreden leden en ontevreden leden lopen weg en stemmen niet meer op het CDA.

De uitspraak van oud-senator Rob van de Beeten is velen uit het hart gegrepen:

“Want na anderhalf jaar is wel gebleken dat die geweldige zet van Verhagen een blunder is geweest.”

Maar negeer zinnige opmerkingen maar hoor CDA-top, prima, op naar de nul zetels, kan mij niet snel genoeg zijn!

13 gedachten over “CDA’ers willen weer voor paal staan met een “congres””

 1. Kan wel weer een leuke zaterdag voor de TV worden, als ze Eurlings tenminste weer even een paar pilsjes voeren 😈

 2. toch leuk , al die erfopvolgingen in kleine hertog en prinsdommetjes en samenkomsten van de Oudsstrijders uit de eerste wereldoorlog … Zou een bejaardentehuis in limburg haar Aula gratis beschikbaar stellen voor dit congres ???

 3. Uit het artikel maak ik op dat het hier gaat over een paar CDA’ers.
  Spreken die voor de hele partij of alleen voor zichzelf?

 4. “De uitspraak van oud-senator Rob van de Beeten is velen uit het hart gegrepen:
  “Want na anderhalf jaar is wel gebleken dat die geweldige zet van Verhagen een blunder is geweest.”

  Het betreft hier een understatement, want dit is een van zwaarste blunders ooit in de geschiedenis van CDA!

  Ze mogen dan wel wekelijks een congres erover houden.

 5. Verhagen heeft gelijk, maakte geen blunder. Er bestaat in Nederland een flinke groep met een conservatieve moraal. Denk daarbij aan Rick Santorum in de VS. Wil het CDA aan invloed terugwinnnen, dan zal het die groep moeten aanspreken. Het was onder meer een blunder om de moslim Coşkun Çörüz in de TK-fractie op te nemen. Waar blijft je christelijke boodschap dan? De middengroepen, waar het CDA zich traditioneel op richtte, zijn nu doelwit van de (doorbraakpartij) PvdA.

 6. @5: Denk jij soms dat Ab Klink en al die andere mastodonten die het te gortig vonden worden, geen conservatievelingen zijn? Of bedoel je echt zuiver het kleinburgerlijk conservatisme van ‘wat de boer niet kent’? Daarvoor toonde Verhagen toch al eens zijn oneindige begrip (de ‘enge ziektes uit het buitenland’-speech). Het werkt toch niet echt, die aanpak. En welke ‘christelijke boodschap’ is dat, waar de zwaar conservatieve Çörüz desondanks niet aan kan tippen?

 7. #5. Tsja, het gelijk van Maxime Verhagen blijkt wel uit de peilingen… wat mij betreft mag die nog heel lang het CDA aan blijven voeren.

 8. @6, @7
  Het CDA is nu nog te verdeeld. Er is een grote groep die terug wil naar het midden. Dat is niet aantrekkelijk.

  Wat mij betreft mag het CDA blijven voortmodderen. Dat is het punt niet. Maar ik probeerde aan te geven dat er een politiek gat op rechts ligt. Wilders heeft het ook voortdurend over joods-christelijke waarden, terwijl dat niet zijn kernboodschap is. Als je de conservatieve christelijke moraal centraal stelt, vang je een grote groep mensen.

 9. In vervolg op #8
  Ewout Klei ziet in een artikel op Joop ook die moreel conservatieve beweging in Nederland. Hij denkt dat die zich vanuit de SGP ontwikkelt. Hij schrijft:

  Ondanks haar geringe omvang is de SGP geen margeverschijnsel meer. Dankzij de gedoogsteun aan het kabinet-Rutte en de internetactiviteiten van haar jongeren is de partij een belangrijke steunpilaar geworden van de rechtse kerk in aanbouw, die in de (nieuwe) media en politiek het stokje van de wankelende linkse kerk poogt over te nemen.

  Hoewel Klei een trend waarneemt, lijkt het me onwaarschijnlijk dat de orthodoxe protestanten snel afstand nemen van hun grondbeginselen, tenslotte heeft de SGP haar marginale positie al bijna een eeuw op een constant niveau vastgehouden. Eerder zal, zoals ik hierboven aangaf, het CDA de richting van die ‘conservatieve kerk’ opgaan en daaraan gaan bouwen.

 10. @10
  Het is slechts een hypothese. Ik denk dat die belangrijk is in verband met het eventueel aangaan van allianties met het CDA. Wat kun je in de toekomst van het CDA verwachten?

 11. ” Het is slechts een hypothese.”

  Mooi, dan is alles gezegd.
  Denk eerder aan de CU die zicht tegen het midden kan positioneren, dan de SGP.

 12. @11: Mijn hypothese is dat het niet toevallig is dat juist de ‘brede volkspartijen’ (u vraagt, wij draaien) PvdA en CDA er belabberd voor staan. Ze zwalken teveel en vervreemden daardoor steeds hun achterban van zich.

Reacties zijn gesloten.