CDA en PvdA zoeken alweer toenadering

PvdA en CDA willen de zure periode achter zich laten. Maar natuurlijk, vrolijk verder met een partij die zich tot voor enkele maanden geleden nog uitgeleverd had aan een stel instabiele mislukkelingen die het eindelijk dachten te gaan maken met een volkomen achterlijk haatprogramma als parlementslid van de PVV.

Het is dan ook de angst die ik heb voor de verkiezingen ná de aanstaande verkiezingen, en zo heel lang hoeft dat niet te duren. Dan zullen de VVD en het CDA grootmoedig over het oud zeer heen stappen en bereid zijn Bruin II te vormen. Nu zou het natuurlijk wel kunnen zijn dat het CDA bij die verkiezingen geheel betekenisloos is geworden, dus misschien maak ik me voor niks zorgen, maar Sybrand van Haersma Buma had het liefst twee weken na de val van het kabinet al vergeten dat hij ooit innig met de PVV samengewerkt had, toen reutelde hij al iets over ‘niet achterom willen kijken’.

Natuurlijk, Nederland is politiek gezien een coalitieland, tot op zekere hoogte is een dergelijke instelling nodig om het land bestuurbaar te houden. Maar Bruin I lag ver boven die hoogte, en iedereen die met de PVV samen heeft willen werken zou zich voorgoed uit de politiek terug moeten trekken, uit schaamte plastische chirurgie moeten ondergaan of voor de rest van zijn leven met een bruine zak over het hoofd moeten lopen.