Capgemini verlaagt lonen ouderen, wég met die ouwe meuk

Capgemini vraagt dure werknemers vanaf deze maand structureel salaris in te leveren. Het raakt zo’n 400 vooral oudere werknemers. Sommigen krijgen te maken met een salarisverlies van meer dan 10 procent.

Bestuurder Jeroen Versteeg vindt dat er een “mismatch is tussen wat mensen verdienen en wat ze kunnen”

Wat een gelul. Blablabla. Mismatch, hoe krijg je het uit je strot.
Deze Versteeg is zoals je kan zien ook niet meer zo jong, ik zou voorstellen: halveer zijn salaris.

Op de site van dat bedrijf staat waar ze zo ontzettend goed in zijn:
“Dutch Ministry of Infrastructure and the Environment Leads the Way in Crisis Response”

Met dank aan dat bedrijf. Ik vermoed dat ze daar grote smakken geld voor krijgen. Iets voor kamervragen lijkt me. Want wat een zootje is het met die informatievoorziening en ICT in dit land. Komt vast door de ouderen.

Even nog een aanvulling: De directievoorzitter van Capgemini Benelux, Henk Broeders, is door Minister Leers benoemd tot de raad van toezicht van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Naast Broeders zijn ook Edith Snoeij (oud-voorzitter van vakbond Abvakabo), Henk van Brummen (jurist) en Ruud Hopstaken (vicevoorzitter van de Raad van Bestuur van het AMC) benoemd tot leden van de raad van toezicht. De vier leden zijn per 1 augustus 2012 benoemd voor een periode van vier jaar.
(..)
COA honingpot voor consultants
Uit een analyse van Consultancy.nl eerder dit jaar bleek dat de COA een walhalla is voor een selecte groep externe adviseurs. Zo gaf de COA tussen 2004 en 2011 bijna €13 miljoen uit aan 37 externe adviseurs.

42 gedachten over “Capgemini verlaagt lonen ouderen, wég met die ouwe meuk”

 1. Ik heb iets dergelijks ook meegemaakt.
  Het bedrijf vroeg ons op vrijwillige basis afstand te doen van verhogingen via de CAO geregeld.
  Wie niet akkoord ging moest later op het matje komen.
  1Jaar later werd ik in een reorganisatie ontslagen.
  De WW wordt berekend over het laatst genoten loon.
  Dus wordt je dubbel gestraft.

 2. Die kant gaat het dus op, langer werken voor meer geld.
  Het zal wel niet lang duren en dan pakt de politiek dit op, het minimum loon voor 55 plussers verlagen en de bijstand daaraan koppelen.

 3. En het blijkt dus dat ministeries baantjes toeschuiven aan lui die daar werken. Ze regelen dat wel even onder elkaar. Zou ook wel willen weten welke salarissen ze dan krijgen.
  Heb het even aangevuld onder het stukje.

 4. Hoeveel ICT’ers zijn lid van een vakbond? Daar schort wel het een en ander aan. Als individuele werknemer sta je vrijwel machteloos.

 5. Was op rtlz nieuws.
  Volgens een vakbondsman van de unie, waren onlangs al mensen ontslagen bij dat bedrijf.

 6. Een werkgever hoort te kunnen aantonen dat je niet naar behoren functioneert voor je salaris mag worden gekort of er andere strafmaatregelen mogen worden getroffen. Botte leeftijdsdiscriminatie mag niet. Die werknemers moeten gewoon naar de rechter.

 7. @10:

  Ja, Kamervragen ja. Hier is sprake van een bedrijf dat discrimineert op leeftijd , veel opdrachten krijgt door de Staat, en ook nog dure baantjes toespeelt naar de Raad van Bestuur via de ministeries ( COA, Infrastructuur, Erasmus).

  Kan jou het schelen he? Heb je nog wat zinnige inbreng misschien?

 8. Op zich, als een markt in elkaar dondert, als de prijs die het bedrijf voor een product kan vragen in elkaar dondert, dan vind ik het “niet geheel onredelijk” dat men in loonkosten wil snijden.

  De Nederlandse overheid is een grote klant en we weten allemaal dat daar flink bezuinigd zal gaan worden (wat je verder daar dan ook van mag vinden). Dit naast de al jaren neergaande lijn voor ICT-uurtarieven (zoals die aan de klant berekend worden).

  Vanuit de werkgever gezien snap ik dit dus wel, zij het dat ik misschien ook wel wat vraagtekens zet bij motivatie en communicatie can Cap-top.

  Vanuit de werknemer gedacht zou ik denken dat je zelf je niet zozeer moet focussen op CAO procentjes, maar veel meer op op zelfverbetering. Je wordt beter in je werk, doet meer kennis op, en je “baas” kan dan ook een hoger uurtarief in rekening brengen. En/of je stroomt door naar een hogere functie. #Daar en niet in die CAO procentjes zit je salaris-groei.

  (Ik vermoed dat dit niet een populair standpunt is op Krapuul, maar toch zeg ik het 😉

 9. @12: Dylan

  Je logica klopt als je het eens bent met dit kapitalistische model.
  Is mijn idee over een betere, andere, wereld niet.

 10. @11, er word niet op leeftijd gediscrimineerd trouwens. Ze willen van de hoogste lonen wat aftoppen. Dat treft vooral de werknemers die er al langer zitten maar zeker niet exclusief “oudere werknemers”. Dat is wat de media ervan maken.

 11. @14: GJ:

  Het raakt _dus_ vanzelfsprekend _vooral_ oudere werknemers, en ik vind 10% niet een “beetje afoppen”.

  Je lijkt het ook wel ok te vinden?

 12. Wat ik overigens wel wonderlijk vind is dat vorige maand de winst nog steeds ruim 6% hoger was dan de winst een jaar daarvoor.
  En daarna is er nog een contract met Unilever gesloten voor dik 100.000.000 euro.

  Zo beroerd gaat het daar toch niet lijkt het op het eerste gezicht. Maar goed, ik ben geen econoom.

 13. Ik vind het niet OK. Ik hou niet van dit soort maatregelen. Ik weet ook niet hoe hard het nodig is om daar te bezuinigen.

 14. @13 “Je logica klopt als je het eens bent met dit kapitalistische model. Is mijn idee over een betere, andere, wereld niet.”

  Okee, fair enough. Maar welk niet-kapitalistisch model sta jij dan voor? Wat stel jij dan voor?

  En zouden de afgelopen 10, 15, 20 jaar in “jouw model” de ICT-salarissen tot de hoogte zijn gestegen waar ze nu op zitten? Zo nee, dan hebben die Cappers dus al jaren veel te veel ontvangen.

 15. Het probleem in die sector is dat toen het allemaal niet op kon wel erg hoge lonen en allerlei extraatjes zijn uitgedeeld om mensen te lokken. Nu zitten er mensen met een +50.000 euro loon hetzelfde werk te doen als mensen met een 37.000 euro inkomen op hetzelfde kantoor.

 16. @18, dat is helemaal waar. Maar in feite zou dat natuurlijk niet het probleem van die werknemers moeten zijn maar van die mensen die nog veeeeeel meer geld verdienen aan de top om dat soort trucks te bedenken.

 17. @19, 20 Okee. Als je dat dus met me eens bent dan dan snap ik niet dat je zegt “zou niet het probleem van de werknemers moeten zijn.”

  Zou het niet zo moeten zijn dat het belang van het bedrijf (bijv. continuiteit) ook het belang van de werknemer is? Ofwel is een gezond bedrijf, én baanbehoud, niet in het belang van de werknemer?

 18. @21: Dylan

  Vooral zo’n bedrijf als capgemini, weg ermee.
  Allemaal gebakken lucht.

  Maar dan moeten we nog even een andere samenleving zien te krijgen, maar dat lukt ook wel.

 19. @22 Oké. Ik snap dat je het anders ziet dan ik. Maar wat dan? En hoe krijg je dat voor elkaar.

  (Overigens niets van een verwijt ofzo hoor. Dont get me wrong. Ik vraag me echter wel af: hoe ga je het voor elkaar krijgen)

  En de inkopper. Sorry, die kan ik niet laten liggen 😉

  “Vooral zo een bedrijf als capgemini, weg ermee”

  Maar dan hebben ze toch allemaal geen baan meer. Is een beetje “marktcorrectie” op door bubbels omhooggedreven salarissen dan niet beter?

 20. @23: Dylan:

  Wil jij het ook anders? Laten we vandaag eens met deze vraag beginnen.

  @24: GJ

  Er zijn niet veel smaken meer GJ. Deze hele meuk dondert in elkaar, en wat mij betreft hoeven die gebakken luchtfabrieken niet terug te komen. Kan er geen traan om laten.

 21. Het is geen gebakken lucht. Voor grotere ICT projecten heb je toch dit soort clubs nodig, hoewel het best wat kleiner kan.

 22. @26: GJ

  Wel waar, het is wel gebakken lucht 🙂

  Die lui vinden meestal van zichzelf dat ze onmisbaar zijn.
  Daar ga ik mooi nie intrap nie.
  Vrijwel altijd zijn grotere ICT-projecten misbaksels.

 23. Nee, grote ICT projecten worden pas misbaksels als onkundige ambtenaren zich er tegenaan gaan bemoeien al helemaal als het beleid eens in de zoveel tijd drastisch om gaat. Dat is een minpuntje van de democratie. In het bedrijfsleven zie je genoeg grotere projecten die uitstekend functioneren.

  En onmisbaar, natuurlijk zijn ze onmisbaar, je moet dat alleen niet te uitdrukkelijk van jezelf weten. De meeste beroepen zijn namelijk onmisbaar, dus daar hoef je jezelf niet voor op de borst te kloppen.

  Zonder ICT zou dit forum niet eens kunnen bestaan en waren we allemaal nog pamfletjes aan het stencillen, hadden we discussies in de kroeg en zaten we tussen de bedrijven door gezellig binnen bij de radio.

 24. @25 Beantwoord je nu een vraag met een vraag?

  (Ik zou het daarbij kunnen laten, in welk geval een smiley toepasselijk zou zijn 😉 maar okee, ik beantwoord ook even jouw vraag…)

  Ja, ik ben een kapitalist. Weliswaar een (voorstander van) groene, MVO, socially conscious capitalist. Met ook kritiek op de uitwassen van extreem-kapitalisme… maar toch, ja ik ben een kapitalist.

  Ik vermoed dat dat iets anders is dan wat jij voorstaat, maar dat betekent nog niet dat we niet met elkaar zouden kunnen praten. Toch?

  Ondertussen snap ik nog steeds niet wat jij dan wilt. Maar ben nog wel geinteresseerd.

 25. @29: Dylan:

  Laat maar, geen zin meer in dit soort zinloze discussies. Al veel te veel tijd verloren aan die o zo redelijke “groene” kapitalisten.

  “Socially conscious capitalist ” ben je, nou succes.

 26. @28: GJ:

  [ Zonder ICT zou dit forum niet eens kunnen bestaan en waren we allemaal nog pamfletjes aan het stencillen, hadden we discussies in de kroeg en zaten we tussen de bedrijven door gezellig binnen bij de radio.]

  Door de ICT ging het dus fout. : )

 27. @31: hahahahaha, zo kun je het in dat geval ook zien natuurlijk.
  Deze discussie voeren we elders nog wel een keer.

  We hoeven het niet 100% eens te zijn natuurlijk. Het kan zijn dat ik het wat minder zwart/wit zie. 😉

 28. Wat ik alleen even niet snap, loonsverlaging is een ernstig probleem maar een die gebakken lucht fabriek mag wel in zijn geheel weg. Dat betekend ietsje meer dan alleen een loonverlaging natuurlijk.

  Waar ben ik nou de draad kwijtgeraakt?

 29. @30 Jammer. Mss hadden we wat van elkaar kunnen leren. Ik wens uiteraard jou & de jouwen een prettige dag. Take care, Dylan

 30. @34: Dylan:

  [ Ik wens uiteraard jou & de jouwen een prettige dag.]

  Jou & de jouwen, jullie dus.

  Doei, teaser.

 31. @35 Nou sorry hoor. Probeerde gewoon jou en je naasten, de mensen die je lief hebt, gezin, partner, kinderen, whatever, een prettige dag te wensen. That’s all.

 32. Zou best eens het begin kunnen zijn dat vervolg vind bijmeerdere bedrijven .Vanaf de laatste verkiezingen is men systematies bezig om bepaalde bevolkings groepen op vele manieren weg te zetten als niet rendabel ,te duur te veelgebruikmakend van zorg opvreters en bijstand trekkers .En niet te vergeten de babyboomers En het blijkt te helpen een steeds grotere tweedeling is het gevolg

 33. Het ging hier niet om bepaalde bevolkingsgroepen en ook niet om oudere werknemers. Eerder om werknemers die wat langer in dienst waren. Tien jaar geleden werden de mensen bij elkaar weggelokt met enorme lonen. Nu moeten ze er voor bloeden.

  Er zijn overigens veel meer bedrijven die dit zelfs in de arbeidsvoorwaarden hebben, dus het is niks nieuws. Het is dus ook niet iets dat zijn vervolg gaat vinden bij meerdere bedrijven: het is er al even.

  Bij CG staat er trouwens niets in de voorwaarden, daar gaat het “vrijwillig”.

  Een gedwongen loonmatiging is in NL alleen mogelijk onder speciale omstandigheden. Een ontslag is sneller en eenvoudiger.

 34. en dit helemaal;

  Toon Geenen van de Jonge Socialisten was het daar in zekere zin mee eens. Volgens hem hebben mensen geld het hardst nodig tussen hun 30e en 35e levensjaar. “Later kan je misschien met wat minder toe”, zei hij. Volgens hem moeten bedrijven uitbetalen wanneer werknemers het nodig hebben.

 35. @40 Coke en afkickklinieken jagen de “Jonge Socialisten” dan op kosten , of al dat smeergeld om je ten koste van alles omhoog te werken …

Reacties zijn gesloten.