Canada zet Combat 18 op lijst terroristische organisaties

Canada heeft de naziknokploeg Combat 18 op de lijst van terroristische organisaties gezet. Combat 18 is de gewapende tak van Blood & Honour. Ook die organisatie is door Canada op de lijst gezet.

De Canadese regering omschrijft Blood & Honour als ‘een internationaal neo-nazi netwerk waarvan de ideologie is afgeleid van de Nationaal Socialistische doctrine van nazi-Duitsland’. De Canadese binnenlandse veiligheidsdienst maakte eerder al bekend extreemrechtse organisaties voortaan scherper in het oog te zullen houden.

Combat 18 werd in 1992 opgericht in Engeland met als specifiek doel bijeenkomsten van de British National Party te beschermen. De 1 en de 8 staan voor de A en de H, de eerste en de achtste letter van het alfabet en de initialen van een bekende Oostenrijkse politicus.

Eind jaren ’90 splitste Combat 18 zich af van de BNP omdat ze zich niet kon vinden in de electorale strategie van die partij.

Vanaf dag één werd Combat 18 binnen het Engelse nazicircuit gewantrouwd omdat men vermoedde dat oprichter Charlie Sargent een informant was van de Britse inlichtingendienst. Uiteindelijk leidden deze vermoedens letterlijk tot moord en doodslag toen Sargent, samen met Martin Cross, de voormalige gitarist van de naziband Skrewdriver, een ander lid van Combat 18 vermoordde. Sargent zit momenteel een levenslange gevangenisstraf uit.

Mede door de voortdurende interne herrie kon Combat 18 in Engeland nooit écht potten breken. In Scandinavië en Duitsland daarentegen breidde Combat zich tot een omvangrijk en gevaarlijk ondergronds netwerk van extreemrechtse activisten.

Ook Duitsland onderzoekt momenteel de mogelijkheden Combat 18 te verbieden. Stephan Ernst, de moordenaar van Walter Lübcke, was in het verleden actief voor Combat 18. Blood & Honour is al verboden in Duitsland.

Bron

Uitgelichte afbeelding: Von Bundesarchiv, Bild 183-H1215-503-009 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5433927