Cameron wil uitkeringen voor zwaarlijvigen en verslaafden schrappen

De Britse premier David Cameron trekt ten strijde tegen mensen die omwille van gezondheidsproblemen zoals obesitas of alcoholisme moeilijker aan werk geraken. Ten strijde trekken kan hier vrij letterlijk begrepen worden. Cameron overweegt immers om uitkeringen te verminderen indien uitkeringsgerechtigden geen stappen ondernemen om hun gezondheid te verbeteren, zo meldt The Guardian.

Het idee is niet nieuw. Reeds in februari werd door de Britse conservatieven het idee gelanceerd om zwaarlijvigheid en verslaving aan te pakken door te knippen in de uitkeringen. Om preciezer te zijn: wie zogenaamd weigert om in behandeling te gaan voor dergelijke gezondheidsproblemen, zou een verminderde of zelfs geen uitkering meer krijgen, zo kondigde Cameron aan.

Toen bleef het bij een ballonnetje, maar nu lijkt het Cameron menens te zijn. Cameron heeft opdracht gegeven om een onderzoek te organiseren waarin wordt nagegaan of en hoe het knippen in uitkeringen kan gebruikt worden om werkzoekenden fitter en gezonder te krijgen, en dus sneller aan werk te helpen. Voor het einde van dit jaar moet dat onderzoek afgerond zijn.

Offcieel heeft het onderzoek als inzet om na te gaan hoe werkzoekenden die “langdurige, maar behandelbare aandoeningen hebben, het best opnieuw aan het werk kunnen geholpen worden.” Verder wil het onderzoek nagaan hoeveel verslaafde en/of zwaarlijvige werkzoekenden kosten aan de Britse economie.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be