Burgeroorlog binnen UKIP

whitepride
Illustratie: art-and-anarchism.com

Binnen de extreemrechtse United Kingdom Independence Party (UKIP) vecht men elkaar momenteel de tent uit. Nadat Nigel Farage zijn aftreden als partijleider bekend maakte, nam iedereen aan dat Farage’s geestverwant en gedoodverfde opvolger Steven Woolfe zijn positie over zou nemen. Binnen de partij bestond echter nogal wat oppositie tegen Woolfe, een oppositie die geleid werd door het parlementslid Douglas Carswell. Carswell staat bekend als criticus van Farage en kon na diens aftreden zijn vreugde nauwelijks verbergen.

Afgelopen zondag brak de pleuris uit toen Woolfe zich 15 minuten (!) na sluiting van de termijn aanmeldde als kandidaat om Farage op te volgen.  Volgens Woolfe zelf was dat te wijten aan “internetproblemen”: de site van de UKIP zou slecht bereikbaar zijn geweest. Vandaag maakte het National Executive Committee (NEC) van de UKIP echter bekend Woolfe’s kandidatuur niet te zullen accepteren: te laat is te laat, volgens het NEC. Uit protest tegen deze beslissing traden drie leden van het NEC per onmiddellijk af. Ze beschuldigen het NEC van het “opzettelijk saboteren” van Woolfe’s kandidatuur en eisen dat de huidige leden opstappen.

Alles wijst erop dat binnen de UKIP een burgeroorlog uit zal breken. Woolfe zelf heeft aangegeven niet in beroep te zullen gaan, maar zijn aanhang is furieus. Arron Banks, de belangrijkste donor van de partij, heeft al aangegeven Woolfe’s diskwalificatie niet te accepteren en desnoods naar de rechter te zullen stappen om de beslissing ongedaan te maken.

Bron: BBC