Burgemeester Gdánsk om het leven gekomen bij aanslag

Paweł Adamowicz, de burgemeester van Gdánsk, is bij een aanslag om het leven gekomen. Adamowicz hield een toespraak bij een een benefietbijeenkomst toen een man het podium oprende en hem in de borst stak met een mes.

Adamowicz moest op het podium gereanimeerd worden. Hij onderging gisteravond een spoedoperatie, maar het was toen al duidelijk dat het kantje boord zou worden..

Adamowicz was een links-liberaal die bekend stond als verdediger van lhbt- en vluchtelingenrechten. Beiden staan in het huidige Polen onder druk.

De dader is gearresteerd en verhoord. Het gaat om de 27-jarige Stefan W., die een maand geleden uit de gevangenis ontslagen werd. W. is een gewelddadige crimineel met een psychiatrisch verleden. Hij zegt Adamowicz vermoord te hebben omdat hij in de gevangenis gegooid werd toen diens partij aan de macht was.

Adamowicz werd gehaat in extreemrechtse kringen, maar voor zover bekend heeft W.  geen banden met extreemrechtse groepen.

Het is niet duidelijk hoe W. ondanks alle veiligheidsmaatregelen het podium heeft kunnen bereiken. Volgens de politie beschikte hij over een perskaart, wat er op wijst dat er aan de aanslag enige planning vooraf is gegaan.