Achter het raam van een Tilburgs buurtcafé hing een gigantische poster van CDA-chef Buma. Daarop een pleidooi om staande het Wilhelmus te zingen, en eronder: ‘Gelijkheid is een joods-christelijk ding, gelijkheid is geen moslim-ding’. Welnu, de poster trok eventjes volop de aandacht. Maar de poster hangt er niet meer. Tien dagen voor de verkiezingen kwamen twee busjes politie, met in totaal dertien agenten, de caféhouder vermanen om het ding weg te halen. De kroegbaas – een principieel man? Bevriend met Buma? Onder druk gezet door CDA-activisten? – hield het been stijf. Daarop verwijderden agenten de poster. Heel voorzichtig, zo liet de politie weten: niet losgescheurd maar netjes opgevouwen. Maar toch.
Wat was de reden voor deze grove inbreuk op de vrijheid van meningsuiting die het al zo belaagde CDA trof? Niet de inhoud. Die is helaas nogal gangbaar in de gevestigde politiek. Wat dan wel? Openbare orde. De poster trok best aandacht. Binnen de kortste keren circuleerden er oproepen om voor de deur van het café protesten te houden, Antifascisten vonden de poster een uiting van nationalisme en moslimhaat, terecht natuurlijk. Turkse nationalisten zagen er een uiting van het alom beruchte Nederlandse nazisme in. De plaatselijke Oranjevereniging, waarin CDA-ers en VVD-ers een wankele vrede proberen te bewaren die nu bedreigd werd, protesteerde tegen het misbruik van het Wilhelmus voor partijpolitieke doeleinden.
Al deze clubs wilden in het weekend voor de verkiezingen voor het café hun geluid laten horen, waarbij de antifascisten duidelijk maakten dat ze ook Turkse nationalisten als tegenstanders beschouwden en bovendien het hele Wilhelmus als volkslied, niet alleen het partijpolitieke misbruik, als nationalistisch symbool van de hand wezen. De burgemeester, overwegend dat het café in een smalle straat zat en dat je daar geen duizenden boze mensen kon laten samenscholen die niet alleen de Buma-poster, maar ook elkaar als vijandig beschouwden, besloot de aanleiding voor de commotie dan maar uit het straatbeeld moest verdwijnen. Het was jammer voor de vrijheid van meningsuiting, maar Buma’s plakkaat moest weg.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: ravotr