Bureau Gelijke Behandeling wil toch vervolging voor racisme

Op 9 augustus werd in Urk een man mishandeld. Oussama Bachiri werd uitgescholden en geslagen toen hij met zijn vrouw langs een terras liep.
Drie mannen werden aangehouden voor het incident.

Volgens zijn vrouw, Janneke van der Meer, gooide een van de mannen een asbak voor hen neer en riep: “Ruim op neger. Hier zijn jullie goed voor”. Er ontstond een woordenwisseling waarbij volgens Van der Meer opnieuw racistische leuzen werden geroepen. Vervolgens doken drie mannen op Bachiri en werd hij geschopt en geslagen. Een schouder van het slachtoffer raakte daarbij uit de kom.

(bron)

Deze week werd bekend dat het OM slechts een man verder gaat vervolgen wegens mishandeling. De andere twee worden niet vervolgd. De aanklacht van racisme wordt niet vervolgd.

De Urker die eerder deze maand betrokken was bij de mishandeling van een plaatsgenoot van Marokkaanse afkomst wordt níet vervolgd voor racisme. Volgens het Openbaar Ministerie geven de beelden van het incident daarvoor geen aanleiding. Bij die beelden was overigens geen geluid te horen.

(bron)

Het Bureau Gelijke Behandeling is het hier niet mee eens en wil toch vervolging.

Directeur Arja Kruis overweegt een zogeheten artikel 12 procedure aan te spannen. Het gerechtshof kan na een klacht van Kruis het OM dwingen tot vervolging over te gaan.
Het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland snapt niet waarom justitie de aangifte voor racisme heeft geseponeerd en alleen één verdachte vervolgt voor mishandeling. Het bureau heeft het OM om opheldering gevraagd, dat op zijn beurt zegt zich te baseren op camerabeelden.

(bron)

Camerabeelden zonder geluid dus.