Als afsluiter vandaag Bruine Bonensoep, dit om het drieluik van de bruine bonen ter ere van het uit de kast komen van Kabinet Bruin I te completeren.
In tegenstelling tot de andere twee recepten is dit een oer-Nederlands gerecht. Dit gerecht is een stevige maaltijd, voortkomend uit de tijd dat de Nederlander nog zware lichamelijke arbeid moest verrichten en daar de nodige brandstof voor nodig had. Maar met de winter in aantocht, is het nog steeds een heerlijke soep.
Om zelf te maken.
Makkelijke manier, bereidingstijd ca. 30 minuten.
Nodig:
grove rasp (geen rasp? zie tip)
1 prei
1/2 knolselderij
1 flinke winterwortel
1/2 liter water
1 flinke aardappel
vleesbouillonblokjes voor 1 liter bouillon
1 groot blik of pot bruine bonen
1 rookworst
peper
zout
Bereiden:
De winterwortel schillen en in blokjes snijden.
Mooi blad van de knolselderij wassen en apart houden, de stelen en de rest van het blad weggooien.
De halve knolselderij in plakken van 1 centimeter dik snijden en dik schillen. De plakken knolselderij wassen en vervolgens in blokjes snijden.
In een grote pan 1/2 liter water met de blokjes wortel en knolselderij aan de kook brengen en met een deksel op de pan zachtjes verder laten koken.
De aardappels schillen en grof raspen.
(TIP: Geen rasp? Snijd de aardappelen dan in piepkleine blokjes en zet ze tegelijk met de knolselderij en wortel op (de bereidingtijd wordt hierdoor wel iets langer)).
De geraspte aardappel op de blokjes groenten in de pan leggen en samen verder laten koken, niet omroeren (om aanbranden te voorkomen) –
De prei wassen en in reepjes snijden.
Het blad van de knolselderij klein snijden.
Prei en bladselderij in de pan doen, de inhoud van de pan omroeren, weer aan de kook brengen en zachtjes verder laten koken.
Roer vanaf nu af en toe om (anders gaat de soep aanbranden).
De rookworst in plakjes snijden en in de pan doen.
Blik of pot bruine bonen open maken en de inhoud – bonen en vocht – in de pan doen.
Bouillonblokjes boven de soep verkruimelen, de soep weer aan de kook brengen en zachtjes verder laten koken.
Wacht – alleen als het nog niet gebeurd is – tot de aardappelen de soep gebonden hebben (de soep is dan dik en er zijn geen herkenbare resten van de aardappelrasp meer te zien).
Controleer of de knolselderij en wortel gaar zijn, laat de soep anders nog even zachtjes door koken, blijf roeren!
Breng de soep zo nodig nog op smaak met peper en zout. Tip: Niet alle blikken/potten bruine bonen zijn even zout, voeg als de soep al te zout is wat water toe.
Serveer met brood, bij voorkeur grof volkoren.
Bewerkelijke manier
Nodig:
400 gr bruine bonen
1 laurierblad
4 gesnipperde teentjes knoflook
1 rookworst
150 gr in dobbelsteentjes gesneden gekookte ham
200 gr in dobbelsteentjes gesneden ontbijtspek
2 gesnipperde uien
2 eetlepels gehakte peterselie
zout
Vers gemalen peper
Bereiding:
Was de bruine bonen goed en laat ze een nacht weken in koud water
Vul het weekwater aan tot 2 1/2 liter
Breng de bonen in het water aan de kook
Voeg het laurierblad toe met de knoflook en de cayennepeper
Laat de bonen op laag vuur 1 uur doorkoken
Voeg dan de ham met het spek en de uien toe en laat de soep nog 30 minuten zachtjes doorkoken
Voeg tegelijkertijd de peterselie toe
Verwijder na 10 minuten het laurierblad en breng de soep op smaak met zout en peper
Serveer met brood, bij voorkeur grof volkoren.
Even een vraag over de rookworst, magere? of gewone? Halal kan ook, maar dan is het niet meer Hollands… 🙂
de echte Hollandse rookworst heeft als inhoud tegenwoordig kippenveren en meer van die ellende. maar de naam is gebleven. bron kwijt. (vast te vinden)
wie eet dat nu nog? die worst?
van hetgeen er over is van de Chili kan men de bruine bonen soep maken. dat heet rest verwerking. of hoe ga ik om met kliekjes.
dat laurierblad verwijderen begrijp ik niet. dat heb ik nooit gedaan, waar dan ook. wat is het nut en belang daarvan?
Hema rookworst yum yum