Britten voor hernationalisering trein

Op 4 januari 2016 hebben Britse treinreizigers en spoorvakbonden actie gevoerd in meer dan 100 stations tegen de nieuwe prijsstijgingen en voor de hernationalisering van de Britse treinbedrijven.

De Britse nationale spoorwegmaatschappij British Rail werd onder de conservatieve eerste minister John Major (1990-1997) geprivatiseerd in 1994 en opgedeeld in 25 privé-bedrijven. Die verkregen op alle regionale en op talrijke grote lijnen privé-monopolies. De privatisering van het spoor was de laatste in een golf van privatiseringen van overheidsbedrijven als gas, water, telefoon, post en andere die onder zijn voorganger Margaret Thatcher (1979-1990) was ingezet.

Thatcher had de privatisering van British Rail al voorbereid door het jaarbudget van het bedrijf zwaar in te krimpen. Het gevolg was dat het rijdend treinmateriaal fel verouderd was, dat er tien jaar lang geen nieuwe treinen meer werden aangekocht, stations werden niet langer onderhouden en door een aanwervingsstop waren de diensten onderbemand.

British Rail presteerde door die permanente onderfinanciering zeer slecht. De publieke opinie kon er vervolgens van worden overtuigd dat die slechte prestaties uitsluitend te wijten waren aan het bedrijf zelf en zijn personeel. De Conservatieve regering bood privatisering aan als oplossing. De Labour-regering van Tony Blair (1997-2007) heeft die privatisering niet teruggedraaid. Contracten van privé-bedrijven werden onder Labour gewoon verlengd.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be