
De Britse Labour party heeft op 3 oktober de van huis uit Israelische professor Moshé Machover uit de partij gestoten
weges ”antisemitisme”. Machover (81) was ooit één van de oprichters van de Israelische antizionistische Matzpen partij, maar werd in 1968 tot Brit genaturaliseerd. Sinds dat jaar hij was universitair docent wiskunde aan diverse Britse universiteiten, In 1995 werd hij professor in de filosofie aan de London University.
In het artikel ging Machover in op de bezwaren van prominente Joodse leden van Labour van 100 jaar geleden tegen de claim van de zionisten dat eigenlijk alle Joden ”vreemdelingen” waren in de landen waar ze woonden en op zoek waren naar een vaderland. Ook haalt hij de aanvankelijke gunstige reactie van de zionisten op de Neurenberger rassenwetten aan, die tot vreugde van velen van hen immers assimilatie tegen gingen. En tenslotte citeerde hij, o schande, letterlijk de prijzende woorden die niemand minder dan Reinhardt Heydrich, de nummer twee van de SS, in 1935 in het SS blad ”Das Schwarze Korps”, wijdde aan het zionisme. Dat zionisme wilde immers hetzelfde als de nazi’s, een prijzenswaardige totale apartheid van de Joden en een eigen staat. (Let wel: dit was voor de in 1942 gestarte uitroeiingspolitiek van de nazi’s).
In de brief aan Machover, waarin zijn artikel antisemitisch werd genoemd, werd gerefereerd aan de vorige week op het partijcongres van Labour aangenomen definitie van zionisme die afkomstig is van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). In het Engels luidt die: “Antisemitism is a certain perception of Jews, which may be expressed as hatred toward Jews. Rhetorical and physical manifestations of antisemitism are directed toward Jewish or non-Jewish individuals and/or their property, toward Jewish community institutions and religious facilities.” Het is duidelijk dat Machover in zijn artikel niets schreef dat onder deze resolutie valt. Maar zijn artikel riep boze reacties op. En het is waarschijnlijk dat Labour (de niet expliciet door de partij aanvaarde) voorbeelden van antisemitische uitingen die de IHRA bij de resolutie gaf, heeft aangewend. Eén ervan is het maken van vergelijkingen tussen Israel en nazi Duitsland.
Wat volgde was de schorsing van Jackie Walker, die Joods was en zwart, en die de vice-voorzitter was van de organisatie Momentum die Corbyn ondersteunde. Ze werd geschorst, kon terugkomen en werd opnieuw geschorst, en ook uit Momentum gezet. De tweede schorsing overkwam haar door een in het geheim opgenomen bijdrage tijdens een workshop over antisemitisme. Zij betoogde daarin dat JLM met opzet kritiek op Israel verwarde met antisemitisme. Bovendien voerde ze aan dat de herdenking van de Holocaust best ook de herdenking van de Slavenhandel kon omvatten, die zij de ”Afrikaanse Holocaust” noemde. Het kwam haar te staan op een vloedgolf van racistische taal op de sociale media en beschuldigingen dat ze niet echt Joods zou zijn.
Ondertussen dient niet worden vergeten wat JLM is. De organisatie begon in 1903 als de zionistische ”Poale Zion” beweging, die in 1920 onderdeel van Labour werd. De beweging is een zusterpartij van de Israelische Arbeidspartij en nog steeds onderdeel van de Zionistische Wereld Organisatie. Zij wordt mede vanuit de Israelische ambassade in Londen aangestuurd. Dat verklaart mogelijk mede waarom de tendens van de huidige Israelische regering, om antizionisme en kritiek op Israel moeiteloos op één hoop te vegen, hier gretig navolging vindt. Net als de drang om BDS buiten de wet te verklaren, trouwens. De zaak is op de spits gedreven door de verkiezing van Corbyn. Volgens sommigen wordt niets zo gevreesd door de Israelische regering als een mogelijke Britse regering onder Corbyn. Israelische kranten blijven ook met regelmaat schrijven over de ”verontrustende” anti Joodse sfeer bij Labour, ondanks het feit dat de eerder genoemd onderzoekscommissie ook daarvoor niet echt bewijs heeft kunnen vinden..