Brits Lagerhuis stemt over bombardementen op ISIS in Syrië

Vandaag stemt het Britse Lagerhuis over het voorstel van de regering Cameron bombardementsvluchten op stellingen van ISIS in Syrië uit te gaan voeren. Cameron heeft gezegd dat hij daarvoor een ruime meerderheid in het Lagerhuis nodig acht. Tot voor kort leek het er niet op dat hij die meerderheid ook daadwerkelijk zou vinden, maar dat is na de aanslagen in Parijs op 13 november veranderd. Jeremy Corbyn, de politiek leider van Labour, zag zich gedwongen binnen zijn partij een vrije stemming toe te staan. Corbyn’s greep op de partij is fragiel en hij kan een opstand van de rechtse oorlogshitsers, die in de partijtop nog steeds ruim vertegenwoordigd zijn, momenteel niet gebruiken. De grote vraag is nu wat de ‘gematigden’ binnen Labour vandaag zullen doen. Het pleidooi van Cameron in het Lagerhuis was ook volgens neutrale waarnemers niet bijzonder overtuigend en het is dan ook goed mogelijk dat de overgrote meerderheid van de parlementsleden van Labour tégen zal stemmen. Een eenvoudige meerderheid moet voor Cameron probleemloos te halen zijn, maar de Britse premier zou zich graag verzekerd weten van de steun van in elk geval een deel van de voornaamste oppositiepartij. Syriaindex

Blijkbaar gieren de zenuwen Cameron door de keel, want gisteren maakte hij zichzelf belachelijk door iedereen die tegen de bombardementen is voor een ‘sympathisant van het terrorisme’ uit te maken, wat op Twitter tot talloze woedende reacties leidde.

 

Wat de bombardementen precies op moeten leveren is iedereen een raadsel. Zoals gebruikelijk is er geen exitstrategie en naar het lijkt zelfs geen militaire strategie. Stephen Fry vatte het gisteren op Twitter fraai samen – om er vervolgens onmiddellijk van beschuldigd te worden zelf ook een sympathisant van ISIS te zijn:

CVK2jFVUkAAs-Oy.png large

De stemming in het Lagerhuis vindt later op de dag plaats, waarschijnlijk pas aan het eind van de middag.