Brekend! Met bijl zwaaiende Friese klimaatscepticus afgevoerd naar politiebureau + Update

Wat wij al jaaaaren aan zien komen is dan eindelijk gebeurd: de bekende Friese klimaatscepticus Rypke Zeilmaker is door de politie opgepakt en afgevoerd.

Eerder vandaag plaatste ús Rypke een bericht op zijn blog dat er drie agenten bezig waren zijn voordeur te slopen. Sindsdien heerst er radiostilte. Volgens de laatste berichten zou Rypke – al dan niet in een dwangbuis – zijn afgevoerd naar het politiebureau in Drachten. Hij mag alleen contact hebben met zijn advocaat.

De directe aanleiding is niet duidelijk, maar Rypke heeft de neiging links en rechts mensen te bedreigen, wat er al meerdere keren toe heeft geleid dat zijn  FB-account opgeschort werd. Uiteraard tot grote woede van onze klimaatscepticus die blijkbaar oprecht niet begrijpt waarom je niet zou mogen dreigen ergens met ‘een doorgeladen mitrailleur’ binnen te vallen.

Op Twitter circuleert een foto van Rypke die in zijn woonkamer met een bijl staat te zwaaien. Onze gok: Rypke heeft – al zwaaiend met bewuste bijl – gedreigd een politieke tegenstander met een bezoek te vereren.

Uiteraard komen we hier – zodra er meer bekend is – op terug.

Update! Rypke loopt inmiddels weer vrij rond, dus misschien is het verstandig je voordeur te barricaderen. Volgens NRC werd Rypke opgepakt omdat hij één of meerdere ambtenaren bedreigd zou hebben. Op Rypke’s blog staat een hilarisch verslag van het gebeuren. Zéér aanbevolen. 

Korte samenvatting: na Rypke’s ‘ochtendgebed’ verschenen er drie agenten en een hulpofficier van justitie aan de deur om de klimaatwetenschapper doorgedraaide blogger te arresteren. Een echte Fries pikt zoiets natuurlijk niet. Ús Rypke kreeg dan ook een rood waas voor de ogen en ging – gedreven door de typisch Friese vrijheidsdrang – met de agenten op de vuist. Het resultaat: Rypke zit nu weer thuis, met een flink aantal nieuwe schaafwonden en een hernia (we kid you not).  

Uitgelichte afbeelding: By William Hogarth – (McCormick Library, Northwestern University); Retrieved from [1][1], Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=652959