Breivik sleept Noorse staat voor de rechter

Anders Breivik, de extreemrechtse massamoordenaar die in 2011 77 mensen vermoordde,  gaat de Noorse staat voor de rechter slepen.  Breivik zit inmiddels al geruime tijd in eenzame opsluiting.  Volgens zijn advocaten is dat in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).  Daarnaast willen zijn advocaten dat het verbod op het verzenden en ontvangen van brieven opgeheven wordt.

Breivik voerde op 22 juli 2011 een bomaanslag uit in Oslo, waarbij 8 mensen omkwamen. Op dezelfde dag vermoordde hij op het eilandje Utøya  69 jongeren die deelnamen aan een zomerkamp van de sociaal-democratische Noorse Arbeiderspartij. De jongste van hen was slechts 14 jaar. Breivik werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 jaar. Deze gevangenisstraf kan onbeperkt verlengd worden, zolang de rechter denkt dat Breivik een gevaar vormt voor de maatschappij. In de praktijk zal Breivik de rest van zijn leven achter de tralies doorbrengen.

Breivik heeft zich in het verleden herhaaldelijk beklaagd over de omstandigheden waaronder hij gevangen wordt gehouden.  Zo noemde hij de gevangenis in één van zijn brieven een “mini Abu Ghraib“.

 

Bron: Searchlight