Breivik brengt nazigroet in rechtszaal

Vandaag begint de rechtszaak die de Noorse terrorist en zelfverklaard Wildersfan Anders Behring Breivik heeft aangespannen tegen de Noorse staat. Breivik zette op de eerste dag van het proces al meteen de toon door bij het betreden van de rechtszaal de nazigroet te brengen, iets wat de de toch al geringe publieke sympathie voor zijn zaak geen goed zal doen. Breivik beschuldigt de staat ervan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) te schenden door hem in isolatie te houden.

250px-Utøya_from_Utstranda
Utøya Illustratie: Wikipedia

Breivik vermoordde op 22 juli 2011 op het eilandje Utøya 69 leden van de jongerenorganisatie van de sociaal-democratische Noorse Arbeiderspartij. Bijna de helft van de slachtoffers was nog geen 18 jaar. Eerder die dag bracht Breivik in de regeringswijk in Oslo een bom tot ontploffing waarbij 8 mensen om het leven kwamen.

In augustus 2012 kreeg Breivik de maximale gevangenisstraf van 21 jaar. Breivik mag geen contact hebben met andere gevangenen, heeft geen internettoegang en mag alleen geselecteerde bezoekers ontvangen. Bovendien wordt zijn post gecensureerd. Verder lijkt hij overigens weinig reden tot klagen te hebben. Hij heeft de beschikking over 3 ruimtes: een leefruimte (inclusief tv, pc en game console), een studieruimte en een fitnessruimte.

Volgens Justitie zijn de maatregelen noodzakelijk om te voorkomen dat Breivik vanuit zijn cel een extreemrechts netwerk opbouwt. Bovendien is contact met andere gevangenen riskant. Breivik is uiteraard allesbehalve populair en heel wat mensen zouden de kans hem eens flink af te tuigen – of erger – niet laten lopen. Zijn advocaat is van mening dat de maatregelen een schending vormen van 2 clausules van het EVRM. Breivik zelf betitelde de isolatie als ‘foltering’. Volgens Breivik vormt ze een dusdanig zware psychische belasting dat hij gedwongen is geweest zijn studie op te geven.

Breivik beklaagde zich al eens eerder over de omstandigheden waaronder hij gevangen wordt gehouden. Hoog op het lijstje stonden toen klachten over koffie die te koud was en een game console die te oud zou zijn.

Naar verwachting zal de rechtbank het verzoek van Breivik afwijzen. Zijn vorige advocaat achtte het verzoek kansloos en werd om die reden door Breivik aan de dijk gezet.