Brazilië zinkt verder weg in corruptie, protest neemt toe

Sinds Braziliaans interim-president Michel Temer geschorst president Dilma Rousseff heeft vervangen struikelt zijn regering van het ene schandaal in het andere. Zijn bikkelharde sociale inleveringsplannen lokken groeiend protest uit. Ook Temer zelf wordt nu vervolgd voor het aanvaarden van smeergeld.

Procureur-generaal Rodrigo Janot, de hoogste magistraat van het Braziliaanse gerecht, heeft op 7 juni 2016 bij het Hooggerechtshof een arrestatiebevel ingediend tegen voorzitter van de senaat Renan Calheiros (foto), senator Romero Juca en voormalig president van de republiek José Sarney (1985-1990), alledrie lid van de PDMB, de partij van interim-president Michel Temer. Het is de eerste maal in de Braziliaanse geschiedenis dat de aanhouding wordt gevorderd van zowel een voormalig president als een zetelende voorzitter van de senaat.

Die aanhouding wordt gevraagd op basis van gelekte bandopnames van telefoongesprekken, waarin senaatsvoorzitter Calheiros de afzetting van procureur-generaal Janot voorstelde om het corruptieonderzoek waarin hij betrokken is te blokkeren.

Uit die gesprekken blijkt echter vooral dat de leiders van de drie PDMB-politici bedragen kregen tot 70 miljoen Braziliaanse reals (17,5 miljoen euro) voor het regelen van contracten voor bouwbedrijven ten bate van het Braziliaanse overheidsbedrijf Petrobras en voor het vernieuwen van de vloot bij Transpetro, de rederij van Petrobras die instaat voor het vervoer van petroleum en gas van het bedrijf (30 miljoen R$ voor Renan en 20 miljoen elk voor Juca en Sarney). De gesprekken waren opgenomen door Sergio Machado, de voorzitter van Transpetro. Hij wilde ze aanvankelijk gebruiken om een wettelijke erkenning als klokkenluider af te dwingen bij het gerecht, om zo zelf aan vervolging te ontsnappen.

Lees verder bij de bron, De Wereld Morgen.