Braziliaanse bossen gekapt voor kleren van Zara en H&M

Katoenen kleding van Zara en H&M blijkt gelinkt aan illegale houtkap in Brazilië. De Britse milieuorganisatie Earth Sight kon bijna een miljoen ton grondstoffen volgen van de Braziliaanse Cerrado tot de Aziatische kledingfabrieken waar katoenen T-shirts voor beide merken in elkaar worden gestikt.

Een jaar lang heeft de Britse milieuorganisatie satellietbeelden, rechtszaken en transportgegevens bestudeerd. Ook gingen onderzoekers undercover op handelsbeurzen. Zo kwamen ze 816.000 ton “kwalijk katoen” op het spoor.

De grondstoffen waren in handen van “enkele van de meest beruchte plantagehouders van Brazilië” – een daarvan blijkt op zijn eentje verantwoordelijk voor het kappen van 100.000 hectare woud. De stoffen zijn verscheept naar Aziatische fabrieken waar de twee Europese kledingmerken outfits laten naaien. Daarvan maakten de merken bijna 250 miljoen kledingstukken en ander textiel, zoals huishoudlinnen, met een waarde van “honderden miljoenen euro’s”.

– Lees verder bij de bron, IPS

– Uitgelichte afbeelding: By JerseyJoe2 – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7433112